5 rýchlych spôsobov pre oživenie ostria noža

Ak pravidelne používate svoj nôž, pravdepodobne sa vám aj pravidelne otupí. Ak ho navyše používate nesprávne, otupí sa oveľa rýchlejšie. V dnešnom článku sa vyhneme porovnávaniu druhov čepelí, materiálov, typov výbrusu a podobne. Povieme si, ako si rýchlo dať nôž späť do stavu, vďaka ktorému sa s ním budete pokojne môcť aj oholiť.

Kuchynská ocieľka

Máte v kuchynskej sade nožov keramickú alebo oceľovú ocieľku? Tento nástroj slúži na uživenie zvlneného ostria. Perfektne nabrúsený nôž takzvane do nuly je na úplnej hrane príliš tenký a môže sa ľahko zvlniť, čím stratí svoju rezivosť. Práve 3-4 šikovné ťahy po ocieľke dostanú unavené ostrie do pôvodného stavu.

Kožený opasok

Špeciálnu dosku s prúžkom kože a brúsnou pastou je povinnou výbavou každej nožiarskej dielne. Ak nemáte takút dosku, kúsok kože ani brúsnu pastu, môžete si nôž „obtiahnuť“ aj na starom koženom opasku. Opasok by mal byť tenší a tvrdší, ideálne dokonale vyšponovaný, aby sa vám čepeľ doň nevtláčala. Brúsnu pastu môžete nahradiť napríklad aj rozdrvenou kriedou.

Jemný brúsny kameň

Pod pojmom jemný máme na mysli aspoň zrnitosť 1000, ideálne až 3000. Ak sú na čepeli viditeľné ryhy, na ich odstránenie použite kameň s väčšou hrubosťou, napríklad okolo 420. Následne ho už len doleštíte so spomínanou tisíckou alebo trojtisíckou. Takýto kameň môžete kúpiť za pár desiatok eur a vydrží vám celý život.

Spodná hrana keramického hrnčeka

Vezmite z kuchyne akýkoľvek hrnček, otočte ho hore nohami a drsnú plochu po obvode jeho základne môžete použiť ako provizórny brúsny kameň. Hrnček nájdete naozaj v každom byte, v prenájme, na ubytovni, dokonca aj pohodený v prírode napríklad v okolí prameňa s vodou. Je to oveľa lepšie, ako brúsiť nôž na akomkoľvek kameni nájdenom na zemi, ktorý je nepravidelný a mohol by vám nôž poškodiť.

Príručná outdoor brúska

Mimoriadne praktické riešenie sú rôzne outdoorové turistické brúsky. Pripomínajú tie malé kuchynské s kanálikom, cez ktorý pár krát pretiahnete nôž a hotov. Lepšie modely sú tie, ktoré majú kanáliky či zárezy až dva. Jeden z tvrdého kovu na prebrúsenie hrubých nerovností, druhý keramický na jemné dobrúsenie do jedovata.