5 skrytých rizík pri zakladaní ohňa v lese

Sucho a horúce počasie nie je jediné nebezpečenstvo, ktoré hrozí pri zakladaní ohňa. V dnešnom článku sme si pre vás pripravili 5 zaujímavých tipov, ktoré vám výrazne pomôžu znížiť riziko požiaru aj tam, kde by ste to nikdy nečakali. Ako môžete efektívne chrániť našu prírodu a vychutnať si pocit bezpečného ohňa v akejkoľvek situácii? 

Dlhodobé tlenie pahreby

Kvalitná pahreba vytvorená z intenzívneho a dlhodobo udržiavaného ohňa dokáže udržať teplo aj niekoľko dní. Často stačí, aby do nej padol konárik alebo trochu zafúkalo, a požiar v lese je na svete. Oheň vždy zalejte vodou tak, aby bol úplne vychladnutý a mohli ste sa v pahrebe hrabať holými rukami.

Presun ohňa pod zemou

V smrekových lesoch sú korienky stromov naozaj len pár centimetrov pod zemou. Pôda je plná suchého ihličia a často je to takzvaná hrabanka. Ihličie pod ohniskom dokáže tlieť, takýmto spôsobom prejsť až ku korienkom, a tie môžu následne pomaly nízko pod povrchom tlieť až k miestu, kde môžu zapáliť aj celý strom. Pod ohnisko na takomto území si vždy dajte kamene alebo navezenú čistú hlinu.

Silný vietor

Množstvo ľudí si neuvedomuje, že vietor je ešte nebezpečnejší, ako suché počasie. Aj vo veternom poćasí však môžete založiť bezpečný oheň – stačí vytvoriť poriadne závetrie. Buď vykopaním jamy alebo obložením celého ohniska veľkým množstvom kameňov.

Spánok blízko pri ohni

Najmä majitelia spacákov z moderných umelých materiálov by mali zbystriť pozornosť. Ak spíte v takomto spacáku blízko ohňa, mali by ste mať po ruke nôž. Takét spacáky sa ľahko vznietia a doslova roztopia – následkom čoho je veľký problém dostať sa z nich. Vždy spite v dostatočnej vzdialenosti od ohňa.

Nelokalizovaný oheň

Oheň, ktorý nemá určené jasné hranice napríklad spomínaným závetrím, môže byť nebezpečný. Preto naozaj odporúčame zakladať oheň len na bezpečných už vytvorených turistických ohniskách, alebo s použitím takzvaného drievkača, v ktorom si ľahko založíte malý a bezpečný ohník na varenie aj zohriatie.