5 ťažkých vecí, ktoré do prírody nosíte zbytočne

Mať doma plnú skriňu vybavenia, nožov, batohov, obuvi a ďalších outdoorových pomôcok je určite super, no naši starí rodičia si vystačili s veľkou poľnou, starou dekou, kuchynským nožom a zápalkami a vychutnali si čunder viac, ako my, čo ťaháme so sebou v batohu hŕbu zbytočností. Vybrali sme pre vás 5 skupín vecí, ktoré nosíme do lesa naozaj ako váhu navyše. 

Sekera a lopatka

Ak sa nechystáte na 30 rokov žiť na sibír, sekera či poľná lopatka sú vám na väčšine výletov do prírody naozaj zbytočné. Zemljanku si asi kopať nebudete a menšie polienko sa dá preseknúť aj s väčším pracovným nožom. Jediné, čo v prírode určite využijete, je pilka, ktorú však určite máte aj na svojom multifunkčnom švajčiarskom nožíku. Ak plánujete viac práce s drevom či stavbu prístreršku, bude vám stačiť aj malá turistická sekerka.

Varič, palivo a ešusy

Naozaj so sebou musíte ťahať plynovú bombu alebo tekutý lieh, varič, drievkač, a obrovský trojdielny ešus? Vedeli ste, že konzervu si môžete zohriať aj priamo na ohni? Iste, ak nechcete zakladať ohnisko, nejaký šikovný varič sa zíde. Aj vodu si však väčšinou varíte len na čaj, kávu alebo instantné cestoviny a na to vám stačí malý plechový hrnček, ktorý sa dá tiež položiť na uhlíky. 

Powerbanky a ďalšia elektronika

Nabite si doma telefón, v prírode ho vyťahujte len raz denne na kontrolu dôležitých správ alebo zatelefonovanie domov o tom, že ste v poriadku, a pokojne vám vydrží aj celý týždeň. Niektoré modely s 10 000 mAh batériou potiahnu aj dva týždne. Užívajte si prírodu, nemusíte sa stále fotiť, zdieľať všetko na sociálne siete alebo scrollovať novinky vašich priateľov zo sveta. Akákoľvek ďaľšia elektronika okrem šikovného svietidla je absolútne zbytočná a ťažká.

Veľké množstvo vody

V dnešnej dobe praktických a naozaj účinných filtrov na vodu je zbytočné nosiť so sebou aj na dlhšie treky viac, ako 2 litre vody (na deň). Vždy majte pri sebe 2 litrové fľaše (jednu plastovú, jedno kovovú, v ktorej sa dá voda núdzovo prevariť). Ďalšiu vodu si môžete nabrať z rieky, jazera či kaluže a kvalitný filter z nej spraví bezpečnú a pitnú vodu (prípadne ju môžete navyše prevariť). Na poldňovú menšiu turistiku by vám mal stačiť aj jeden liter a filter si nemusíte brať vôbec. 

Staré stany a spacáky

Nostalgia a hrubá látka sú síce pekné, no v dnešnej dobe už dávno prekonané veci. Starý trojkilový spacák, v ktorom je vám aj tak zima a NESMIE vám namoknúť môžete nahradiť 800-gramovou alternatívou z umelých vlákien, v ktorom budete mať tepelný komfort. Pri stanoch to platí dvojnásobne. Staré spacáky a stany však nemusíte vyhadzovať, to určite nerobte. Odložte ich však na kempovanie, pri ktorom sa plánujete presúvať autom. Spacáky skvele poslúžia zase na chate alebo počas letných mesiacoch na záhrade.