Ako si vybrať materiál čepele noža?

Pri výbere noža sa v prvom rade pozeráme na jeho vzhľad, rúčku, tvar, dĺžku čepele či cenu. Až pri kúpe piateho či desiateho kúsku sa začneme informovať aj o tom, z akého materiálu je vytvorený, prípadne akú má konštrukciu (full-tang, na tŕň a podobne). Dnes si niečo povieme o základných a najrozšírenejších materiáloch, z ktorých sa vyrábajú nože.

Uhlíková oceľ

Uhlíková oceľ patrí medzi najčastejšie materiály, z ktorých sa vyrábajú outdoorové a pracovné nože. V kuchyni by ste ju už hľadali ťažšie. čepel z uhlíkovej ocele vo všeobecnosti výborne držia ostrie a ľahko sa brúsia. Nevýhodou môže byť, že nôž treba udržiavať po každom použití suchý (rozumej bez nie vlhký) a ideálne ho namastiť. Starí zálesáci to riešili tak, že s nožom vždy na konci práce odkrojili aj kúsok slaninky, čím ho zakonzervovali do tuku. 

Nehrdzavejúca oceľ

Nehrdzavejúca oceľa má oproti uhlíkovke obrovskú výhodu. Môžete ju používať aj v naozaj náročnom prostredí, napríklad pri vode či v kuchyni a jednoducho sa na nej neobjaví korózia. Je mimoriadne obľúbená v krajinách, kde veľa prší, ale aj u námorníkov, lebo dlho vydrží aj pri pôsobení morskej soli. Trochu horšie však drží ostrie a aj brúsenie je mierne náročnejšie.

Lacné nože 

Rôzne lacné nože (do 5-10 eur) s nešpecifikovaným materiálom čepele vás môžu nepríjemne prekvapiť v tom najnevhodnejšom momente. Väčšinou ide o rôzne formy práškovanej ocele, ktorá je mäkká ako blato (alebo naopak tvrdá a krehká a ľahko sa zlomí). Takýto nôž ľahko otupíte aj pri bežných činnostiach, napríklad práci s drevom. AK však potrebujete pri sebe nosiť rezný nástroj na potraviny, otváranie plastových obalov alebo dopisov a ak to stratíte, nebude vám to ľúto, nôž za 4 eurá je tou najlepšou voľbou a nemal by chýbať v žiadnom batohu, aute ani nohaviciach.

Kované nože

Kované nože sa najčastejšie vyrábajú z vysokouhlíkovej ocele alebo sa dokonca skladajú ako damaškové. Schválne sme ich zaradili do kategórie zvlášť od uhlíkových nožov sériovej výroby (ktoré sa napríklad len vypália z plechu a vybrúsia), pretože kovaný nôž má absolútne odlišné vlastnosti a správanie. Skúsení kováči vám vykujú nôž na mieru (pre praváka alebo ľaváka) s jednostranne brúseným ostrím (aké majú napríklad aj jakutské nože) a zakalia ho na požadovanú tvrdosť. Následnou normalizáciou zase upravia krehkosť tvrdého zakaleného noža. Pri správnom používaní vám dobre nabrúsený kovaný nôž vydrží pokojne aj 15 rokov bez nutnosti prebrusovania.

Pazúrikové, kostené, keramické a iné nože

Nože z rôznych alternatívnych materiálov sú dnes skôr akousi zaujímavosťou než nástrojom. Pazúrikové nože kúpite na rôznych výstavách ohľadom histórie a praveku, kostené nože sa predávajú v exotike ako suvenír, keramické nože nájdeme v predajniach kuchynských potrieb (no pozor, nie je to žiadny zázrak). Kovy sa nezačali používať len tak zo srandy, ale pre svoje vlastnosti, na ktoré sa môžeme spoľahnúť aj v dnešnej dobe.