Medvede na Slovensku a na čo si dať pozor

V médiách takmer každý deň vidíme článok o novom útoku medveďa, alebo minimálne o jeho pohybe v intraviláne obcí či na miestach, kde sa kedysi bežne nevyskytoval. Prečítajte si našich 5 tipov, ktoré vám pomôžu prežiť stret s medveďom, respektíve sa v ideálnom prípade stretu úplne vyhnúť. 

Prevencia je na prvom mieste

V niektorých oblastiach je na Slovensku viac medveďov, ktoré sú navyše oveľa menej plaché a zvyknuté na ľudí. Ak viete, že sa chystáte do takejto oblasti, musíte byť na stret s medveďom pripravení. V rámci prevencie sa preto vyhýbajte hustým porastom – mladinám a rôznym skalám, v ktorých môže nájsť medveď úkryt a v ktorých ho môžete prekvapiť, vystrašiť a vyprovokovať k útoku.

Dajte o sebe vedieť

Toto pravidlo vám pomôže vyhnúť sa aj čriede diviakov, v ktorej sa môže nachádzať bachyňa s mladými. V lese treba rešpektovať pokoj, ticho a nerušiť zvieratá, no ak sa budete aspoň rozprávať, popiskovať si či občas pri prechode nepriehladným terénom zatlieskate, prípadného medveďa na seba upozorníte a ten sa vám ochotne vyhne aj na niekoľko kilometrov.

Nekŕmte medvede

Prečo medvede schádzajú čoraz bližśie k obydliam a k turistickým chodníkom? Zvykli si na dobré jedlo. Nenechávajte po sebe v prírode nič a všetky obaly z jedla si berte so sebou. Za zníženie plachosti medveďov sú zodpovední turisti, ľudia žijúci blízko hôr s nezodpovedným odpadovým hospodárstvom a nezabezpečenými zbernými nádobami, ale aj niektorí poľovníci či fotografi, ktorí lákajú medvede na krmoviská za účelom zhotovenia pekných záberov.

Ako sa zachovať pri strete?

Na Slovensku nežijú medvede grizzly, kodiak, baribal ani ľadové medvede, ktoré sú oveľa nebezpečnejšie a agresívnejšie. Vo všeobecnosti sa odporúča zachovať pokoj, nepozerať sa medveďovi do očí (mohlo by ho to vyprovokovať) a pomaly ustupovať. Ak už medveď útočí, obvykle to netrvá dlho a odborníci odporúčajú ľahnúť si bruchom na zem a rkami si chrániť hlavu a krk. 

Ochranné prostriedky

Pre tých z vás, ktorí nemajú tendenciu riešiť útok medveďa hraním mŕtveho chrobáka existuje aj posledná možnosť. 120-kilový chlap má pri medveďovi určite väčšiu šancu ako 50-kilové dievča. Pri strete v lese však môže byť veľký pracovný nôž, sekera alebo iný predmet účinným presvedčovadlom, ktoré medveďa dokážu zastaviť. Držitelia zbrojného preukazu skupiny A môžu navyše v rámci paragrafu krajnej núdze použiť na obranu pred medveďom aj strelnú zbraň. Pri oboch riešeniach však existuje riziko, že medveďa len poraníte a vyprovokujete k väčšiemu útoku.