Ako si vybrať správnu obuv na turistiku?

Leto je v plnom prúde a spolu s ním sa oveľa častejšie vydávame na rôzne turistiky, výpravy a čundre. Okrem pohodlného oblečenia a priestranného ruksaku potrebujete najmä kvalitné topánky, ktoré sú pri akejkoľvek exteriérovej činnosti absolútnym základom. V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako si vybrať obuv, ktorá vám poskytne aj na dlhých túrach v ťažkom teréne maximálny komfort. 

Určenie správnej veľkosti

Správna veľkosť topánky je alfou a omegou celého výberu obuvi. Už len o pol čísla väčšia topánka vám môže spôsobiť otlaky z oderu, keďže vám v nej noha behá. Menšia topánka vás zase bude tlačiť. Obuv si prvý raz vyberte ideálne osobne a topánku si vyskúšajte. Keď si budete kupovať druhý pár obuvi rovnakej značky, môžete si ju už pokojne aj objednať. Každý výrobca môže mať veľkosti trochu iné. Pri výbere zimnej obuvi si môžete pokojne vybrať aj o číslo väčšie topánky – kvôli hrubým ponožkám.

Starostlivosť a impregnácia

Viete, ako sa o vybranú obuv treba starať? Je vyrobená z kože alebo syntetiky? Ako ju môžete umývať? Môže sa aj prať? Čím ju treba impregnovať? Správna starostlivosť o topánku vám uľahčí jej používanie a predĺži jej životnosť. Najdôležitejšie je topánky nechať po každom použití riadne preschnúť.

Výber ponožiek

Mnoho ľudí by vám povedalo, že výber ponožiek je dôležitejší ako výber samotnej obuvi. Na rôzne umeliny rovno zabudnite, kúpte si len kvalitné bavlnené alebo bambusové ponožky. Na dlhej túre sa odporúča meniť si ponožky každých 10 km (na 60 km túru vám vystačí 5 náhradných párov). Nohu tak môžete dostať opäť do sucha a znížite riziko vzniku otlakov.

Rozchodenie obuvi

Až na niektoré ozaj kvalitné výnimky, topánky treba rozchodiť. Ak si kúpite aj kvalitnú outdoorovú obuv za 300 eur a dáte si ju na druhý deň na dlhú túru, pravdepodobne vás dobre otlačí. Prvý týždeň si topánky obúvajte na kratšie trasy a postupne ich predlžujte. Ak vás topánka ani po 5 km neotlačí, máte vyhrané.

Bezpečnosť na prvom mieste

Do terénu si rozhodne vyberte vyššiu členkovú obuv, ktorá má navyše aj protišmykovú podrážku. Bezpečnosť môže spočívať aj vo výbere zateplenej obuvi na zimné mesiace. Premrznuté nohy sú skvelým lákadlom pre rôzne prechladnutia a zápaly. Nezabudnite v batohu vždy nosiť nejakú náhradu za premočenú alebo poškodenú obuv – v lete stačia sandále, v zime aspoň nejaké tenisky.