Akú veľkosť batoha si zvoliť na konkrétnu outdoorovú aktivitu?

Výber správneho batoha je pri pohybe v príde naozaj dôležitý. S batohmi je to ako s autami, do veľkého batoha sa zmestí málo a do malého ešte menej. Ťahať však so sebou priveľmi veľký batoh je viac než zbytočné. Ako si teda vybrať správnu veľkosť ruksaku na konkrétnu akciu?

Mikrobatohy do 5 litrov na diaľkové pochody

Malé cyklistické batohy, do ktorých sa zmestí mobil, kľúče, peňaženka a vodný vak sú ideálne na 50 a viac kilometrové pochody. Na takýchto výletoch potrebujete čo najmenšia záťaž a verte, že už po 20 kilometroch cítite na chrbte každý zbytočný gram. Do batohu sa vám vôjde aj nejaký malý snack.

20-25 litrové batohy aj na jednu noc

Malé 20 až 35 litrové batohy vám bohato budú stačiť na každý jednodňový výlet, turistiku, opekačku či čunder. V prípade, že sa na ne dá upevniť nejaké ďalšie vybavenie v podobe sumiek alebo iných MOLLE vakov, ľahko naň pripnete aj celtu, stan či spacák a zvládnete v pohode aj nejaký ten výlet s prespatím.

30-40 litrové batohy na viacdňové výlety

Ak sa chystáte von na 2 či 3 noci, bude lepšie vybrať si aspoň 40 litrový batoh. Náhradné oblečenie, viac jedla a vody či spodná bielizeň do zásoby majú objem, ktorý niekam musíte dať. Samozrejmosťou je opäť ajj spomínaný spacák, karimatka či stan.

50-70 litrové na dlhodobé treky

V priemere 60-litrový batoh vám postačí aj na 10 dňový pobyt v prírode s tým, že si zbehnete niekam do dediny doplniť zásoby – vodu a jedlo. Dokáže vša so sebou vziať dostatok oblečenia a iných dôležitých vecí, ktoré vám umožnia stráviť v prírode dlhší čas.

80-120 litrové batohy na život v prírode

Obrovské vojenské batohy sú už určené na dlhodobé prežitie v lese. Ak ich napakujete, pokojne prekročia aj váhu 50 kilogramov. S takouto výbavou sa však nemusíte z lesa vrátiť aj mesiac bez toho, aby vám niečo chýbalo – samozrejme v prípade, že ma´te nejaký zdroj vody a kvalitný vodný filter.