Akým miestam na nocovanie v lese sa radšej vyhnúť?

Pri výbere miesta na spánok v prírode musíme zohľadniť veľa faktorov. Okrem toho, že na Slovensku je v princípe zakázané spať všade, okrem na to určených miest a oficiálnych kempov. Vždy totiž spíte u niekoho na pozemku alebo v nejakom ochrannom pásme. Okrem legislatívnej stránky je dôležité vybrať si aj miesto, ktoré je bezpečné.

Pod vývratom stromu

Vývraty stromov sú veľkým lákadlom na prespatie. Poskytujú ochranu pred vetrom v podobe závetria zo všetkých strán a navyše ďalšiu vysokú stenu samotných koreňov stromov, ktorá odráža teplo z ohniska. Ak by sa však vývrat zavrel, nikdy by vás už nikto nenašiel. 

Zvieracie cestičky

Chcete sa v noci neustále budiť, keď vás budú preskakovať zmätené srnky? Alebo keď sa do vás rovno pustí diviak? Aj ak by vás zbadali včas a vždy vás obišli, verte, že sa kvôli ich dupotu nevyspíte celú noc. Radšej sa uberte aspoň o pár stoviek metrov ďalej.

Príliš blízko pri vode

Pri vode vás môže rušiť spomínaná zver, ale aj samotná voda. Od vody sa nesie aj dosť výrazný chlad a voda môže kedykoľvek stúpnuť. Jasné, že malý potôčik v lese, v ktorom si ledva dokážete nabrať do pohára vodu vás v noci asi nevytopí. Z osobnej skúsenosti však môžeme povedať, že aj na pláži pri rieke Váh sa môže ľahko stať zle. Stany, ktoré boli postavené asi 20 metrov od brehu, boli do rána 10 cm pod vodou. Hladina jednoducho stúpla po dažďoch práve o pár desiatok centimetrov len v priebehu nejakej hodinky.

Nad priepasťou či prudkým svahom

Existujú extrémisti, ktorí spávajú pripútaní karabínami o špeciálne stany priamo v skalných stenách. Vy si však radšej vyberajte roviny. Za prvé, na krivom podklade sa naozaj zle spí, a to aj dolu nohami. Za druhé, ľahko by ste mohli v noci skĺznuť a zraniť sa. Vždy si hľadajte priestor aspoň s rozmerom 3×3 metrov, ktorý je čo najrovnejší.

Kde bezpečne zložiť hlavu?

Aj na odľahlých hrebeňoch a v hlbokých lesoch na Slovensku nájdete miesta, kde môžete bezpečne zložiť hlavu. Turistické prístrešky, no hlavne útulne vás ochránia pred dažďom aj v prípade útulní aj pred zverou. Niekedy v nich nájdete aj piecku či dokonca pohodlný matrac, a často aj iných, podobne zmýšľajúcich ľudí, s ktorými sa môžete zoznámiť.