5 trampských pravidiel, ktorými by sa mal riadiť každý

Trampské hnutie na Slovensku a špeciálne v susednej Českej Republike má tradíciu dlhú viac ako 100 rokov. Trampovia samotári aj trampské osady sa riadia mnohými pravidlami. Množstvo z týchto pravidiel by si mohli vziať k srdcu aj ostatní návštevníci lesa – či už sú to rybári, turisti alebo survival nadšenci.

Oheň je posvätný

Nehádžeme doň špaky, nehasíme ho močom, nepálime v ňom plasty a počas „potlachu“ ho nenecháme vyhasnúť. Oheň nám v lese dáva teplo, svetlo, možnosť variť, ale aj akúsi ochranu pred zverou, ktorá sa k nemu moc nechce priblížiť. Nezabudnite, že oheň môžete zakladať len na miestach, ktoré ustanovuje zákon (venovali sme sa tomu v jendom z našich starších článkov.

Les je chrám a sme v ňom len na návšteve

V lese sa nemusíte vyzúvať, no chovajte sa v ňom ako na návšteve v chráme alebo u svojho šéfa. Nič neničte, zbytočne nerobte neporiadok, neplašte zver a po odchode z táboriska dajte všetko na svoje miesto. Ak je na táborisku nachystané drevo, je dobrým zvykom, že ak ho spálite, pri odchode nachystáte nové.

Vezmi z lesa viac vecí, než si doň doniesol

A nemáme na mysli trhanie chránených rastlín či zbytočné zberanie množstvo plodov, ktoré ani nestačíme spotrebovať. Všetky sáčky, papieriky, fľašky, plechovky a ďalšie veci, ktoré nesieme do lesa plné, zvládneme odniesť aj prázdne. A keďže nesieme batoh domov ľahší a prázdnejší, môžeme po ceste pozbierať aj bordel po ostatných neuvedomelých turistoch. Zachránime tým planétu? Nie. Budeme mať dobrý pocit a pomôžeme k lokálnemu riešeniu problému + si skrášlime okolie? Áno.

Vzájomný rešpekt vo vzťahu k zveri

Ak máte rešpekt pred diviakmi či medveďmi, nemusíte byť ticho. Najmä pri prechádzaní okolo hustej mladiny stromov je dobré aspoň sa rozprávať, spievať si, pískať si alebo len tak tlesknúť, aby o vás zver vedela. Nemá záujem sa s vami stretnúť a ak o vás bude včas vedieť, jednoducho odíde preč.

Rozširuj dobré povedomie

Pri vzdelávaní nášho potomstva, inej mládeže, ale aj kamarátov, ktorí nie sú pobozkaní láskou k lesu, by ste im mali tieto (a ďalšie známe pravidlá) stále plieskať o hlavu. Snáď sa tak aj v našich lesoch raz dočkáme toho, že pri prechádzke nenarazíme na žiadne odpadky, poškodené stromy a podobne.