Kliešte útočia, čo na ne zaberá?

Kliešťová sezóna je v plnom prúde a hrozba nákazy encefalitídou, boreliózou či ďalšími infekčnými chorobami neohrozuje len vás, ale aj vaše deti či domácich miláčikov. Ako sa chrániť pred týmito parazitmi, prečo je prevencia najdôležitejšia a ako rozpoznať, že vás pravdepodobne „pokúsal“ infikovaný kliešť?

Repelenty

Medzi najúčinnejšie spôsoby ochrany patrí použitie repelentu. Ak je to možné, vyberte si radšej drahší repelent s vyšším obsahom účinnej látky. Dostupné sú prevažne v lekárňach. Repelentom je vhodné chrániť aj deti či psov, ale napríklad aj celý stan či pár metrov štvorcových, kde sa plánujete zopár hodín zdržať.

Očkovanie

Na Slovensku máme dostupné očkovanie proti encefalitíde a je len otázkou času, kedy sa dočkáme aj vakcíny proti borelióze (ktorá sa aktívne testuje napríklad v susednom Česku). Boreliózou sa môžete nakaziť až po dlhšom prisatí kliešťa, no encefalitídou takmer okamžite. Ak sa teda často pohybujete v prírode a každý deň si nejakého toho kliešťa nájdete, určite vakcínu zvážte.

Pevná obuv

Kliešte čakajú najmä vo vyššej vlhkej tráve a keď cítia otrasy v pôde, vylezú na najbližšie steblo a prichytia sa na vás. Sandále a podobná obuv do prírody jednoducho nepatria – aj pre riziko šliapnutia na hada, sršňa či včelu. Topánky rovnako tvoria akosú základnú ochranu aj proti kliešťom.

Dlhé oblečenie

Nosiť v lete dlhé nohavice a dlhý rukáv sa môže zdať hlúpe. Napriek tomu, dlhé nohavice zapravené v spomínaných topánkach tvoria ďalšiu časť bariéry proti kliešťom. Kliešť sa na vás bude snažiť dostať, no prelezie z topánok na nohavice. Ak ma´te aj zapravené tričko, zase polezie len vyššie. Odporúča sa vybrať si oblečenie bledej farby. Počas dlhej cesty kliešťa až k vášmu krku si ho tak môžete ľahko všimnúť. 

Prevencia

Ak sa pohybujete v prírode, nájdite si každú hodinku pár sekúnd času a zhoďte kliešťov, ktorí po vás lezú. Aspoň dvakrát za deň (ráno a večer) sa prezrite detailne (pomocou kozmetického zrkadielka aj na nedostupných miestach) a odstráňte prisatých kliešťov včas. Do prevencie, samozrejme, patrí aj kontrola miesta, na ktoré sa nám prisal kliešť. Ak sa miesto začne chovať zvláštne, objaví sa na ňom vyrážka s bielym okrajom alebo sa začneme cítiť zle, je potrebné vyhľadať lekára.