5 vecí, ktoré by nemali chýbať vo vašej zimnej výbave

Nočné teploty v našich končinách už bez problémov prekračujú hranicu medzi plusovými a mínusovými hodnotami. Skoro ráno si na viacerých územiach Slovenska vieme vychutnať pohľad na námrazu na autách či trávnikoch a po západe Slnka by sme ocenili aj hrubšiu bundu či čiapku navyše. Pozrite sa spolu s nami, ako si aktualizovať vašu lesnú outdoorovú výbavu o zopár vecí, ktoré vám pomôžu zvýšiť komfort a bezpečnosť na potulkách prírodou.

Núdzová termo-izolačná prikrývka

Keď je poskladaná, je veľká asi ako mobilný telefón, nič neváži a nájdete ju v každej autolekárničke. Po rozbalení získate rstvú hliníkovej fólie s rozmerom približne 2×2 metre, do ktorej môžete zabaliť raneného, podchladeného, ale pokojne aj seba pri čakaní na záchranu. Ak ju nerozbalíte úplne, ale napríklad len na 50×50 cm vo viacerých vrstvách ,poslúži vám ako skvelá pomôcka pre sedenie na mokrej lavičke alebo na snehu.

Rezervné ponožky, rukavice, čiapka

Rukavice by ste mali mať v batohu radšej vždy. Nikdy neviete, kedy budete musieť zapodievať s niečím špinavým, ostrým alebo nebezpečným a chrániť si ruky je v takomto prípade naozaj dobrý nápad. Aj v našej ponuke nájdete množstvo taktických, pracovných či zimných rukavíc. V zime by mali byť rukavice aj teplé, aby vám nemrzli prsty. Čiapka je dôležitá aj počas dňa, no aj počas spánku, keďže cez hlavu vám vonku odchádza veľa tepla. Rezervné ponožky oceníte v prípade, ak máte premočené nohy, no vo veľkých mrazoch si môžete dať pokojne aj dva páry.

Extra zapaľovače, zápalky, kresadlá

V zimnom batohu alebo budne by mali byť dva zapaľovače, dve krabičky zápaliek a dve kresadlá. Nikdy neviete, kedy niečo z toho stratíte alebo totálne rozmočíte. Sirky aj zapaľovače odporúčame nosiť v uzatvárateľnom plastovom vrecku. Veci majte rozmietnené rôzne v nohaviciach, bunde a batohu. Keby ste napríklad stratili batoh, neprídete aj o všetky možnosti rýchleho založenie ohňa.

Termoska s horúcou vodou

V teplom počasí je fajn uvariť si niečo čerstvé v lese na ohni či na variči (o výbere variča do chladného počasia sa budeme venovať v jednom z ďalších článkov. Avšak, oveľa lepšie je mať termosku s čajom, kávou, alebo len čistou horúcoou vodou (ktorou si zalejete polievku alebo iné jedlo) už nachystanú v batohu. Voda vám vydrži naozaj horúcan iekoľko hodín a teplá aj 24 hodín.

Energia vždy vo vrecku

Nikdy neviete, kedy budete musieť núdzovo zostať v lese dlhšie alebo vynaložiť viac energie na záchranu raneného. Majte vždy po ruke čokoládu, hroznový cukor alebo iné obľúbené kalorické jedlo navyše. Nezaberie veľa miesta, v zime sa tak ľahko neroztopí a nepokazí a energiu potrebujete nielen na pohyb v sťaženom teréne, ale potrebuje ju vaše telo na výrobu tepla. Dobre najedení ľahšie prežijete akýkoľvek čas strávený v chladnom počasí.