Dni sa stále skracujú. Majte po ruke správne svietidlo

Aj keď sa to možno stále nezdá, letné slnečné dni sú dávno za nami a okolo piatej hodiny poobede už vonku začína byť regulérna tma. Keď sa ešte zmení letný čas na zimný (a dni sa ešte budú viac ako dva mesiace skracovať) začína vonku tma už okolo 15:00. Na takéto obdobie treba trochu prehodnotiť svoju EDC výbavu.

Čelovky

Čelovka by rozhodne nemala chýbať vo výbave každého urbexera, zálesáka, outdoorového nadšenca či turistu. Svietiť si rovno na ruky/pod nohy bez nutnosti držať baterku je proste dokonalé. Pri používaní čeloviek v skupine si však dajte pozor, aby ste sa navzájom neoslepili. Dobrá čelovka by mala byť polohovateľná.

Ručná baterka

Ak hľadáte väčší výkon, rozhliadnite sa po ručnej baterke. Ak ju chcete nosiť pri sebe alebo v batohu, mala by byť jednoznačne ľahká a odolná. Ak chcete baterku na doma alebo do auta, vezmite kludne aj menší ručný reflektor s obrovským výkonom a dosvitom stoviek metrov.

Náhradné batérie

Väčšina svietidiel má v dnešnej dobe vymeniteľné batérie a dajú sa aj nabíjať pomocou priloženého kábla. Odporúčame však, aby ste si vybrali svietidlo napríklad s batériami AA alebo AAA, ktoré sú dostupné v každom obchode, sú ľahké a dajú sa nosiť aj v zálohe.

Svietidlo v telefóne

Nezabudnite, že v stave núdze máte pri sebe svietidlo aj vo vašom smartfóne. Svietidlá okrem toho nájdete aj na rôznych príveskoch, kľúčenkách, ale aj iných zariadeniach. Ak napríklad musíte prejsť vonku neosvetlený úsek v premávke bez chodníka, svieťte si na cestu čím sa dá.

Nezabudnite ani na reflexné prvky

Chodci sú najohrozenejšia skupina v cestnej premávke. Nehanbite sa ať si na rameno pár reflexných pásikov, alebo si rovno obliecť reflexnú vestu. Niektoré outdoorové bundy, obuv a nohavice majú reflexné prvky v rámci svojej povrchovej úpravy. Nájdeme ich aj na mnohých modeloch pracovnej obuvi a oblečenia.