Hubová sezóna je v plnom prúde, na čo si dat pozor?

Aj vy ste prepadli rannému vstávaniu a prechádzkam v studenom a vlhkom lese, kde očami aj inými zmyslami pátrate po hubách? Ak patríte k amatérskym hubárom, každý úspešne nazbieraný košík radšej konzultujte s niekým skúseným. Aj ak máte za sebou niekoľko sezón bez otravy, určite vám prídu vhod naše rady. 

Lupeňovité huby

Množstvo hubárov zbiera len huby, ktoré majú hubkovitú štruktúru zo spodnej strany klobúka (suchohríby, dubáky a iné) a na lupeňovité hríby sa ani nepozrú. Avšak, niektoré lupeňovité hríby predsalen patria medzi jedlé. Práve pri týchto druhoch sa nehanbite poradiť so skúseným hubárom aspoň na nejakom internetovom fóre.

Zámena húb

Napríklad obľúbená Bedľa vysoká (jedlá) patrí tiež medzi lupeňovité huby. Kto pozná všetky jej znaky, by si ju len ťažko zamenil s iným hríbom, no menej skúsený hubár si ju ľahko pomýli s muchotrávkou zelenou či bedličkou jedovatou. Podobne si môžete zameniť akýkoľvek iný hríb ze jeho jedovatú alternatívu.

Čo rastie okolo zbieraných húb?

Ak ste našli krásne ložisko dubákov a medzi nimi sa pýši veľká muchotrávka či iná jedovatá huba, rozhodne ich tam radšej nechajte. Vraví sa, že ak jedovaté huby rastú vedľa jedlých, môžu ich jednoducho povedané „priotráviť“. 

Príprava húb

Niektoré huby, ktoré sú zaradené medzi jedovaté, sú v skutočnosti jedlé, ale až po riadne príprave. Príprava húb je rovnako veľká veda, ako ich samotné spoznávania. Množstvo húb sa spracováva nielen na jedenie, ale aj na čaje či na tinktúry, ktoré sa používajú na rôzne zdravotné problémy.

Správne skladovanie

Ak huby nepoužijete v kuchyni hneď po príchode domov, je potrebné ich správne uskladniť a očistiť. Na dlhodobé uskladnenie je výborné zakúpiť elektrickú sušičku. Ak chcete hríby uskladniť deň-dva, môžete ich nechať v tieni na terase, kde aspoň preschnú a nezačnú plesnivieť. 3 dni vám vydržia aj v chladničke.