Kde nájsť materiál pre založenie ohňa v totálne premočenom či zasneženom lese?

S príchodom zimy, pravidelných dažďov a sneženia a prípadne aj silných mrazov, ktoré spadnutú vodu zadržia v krajine na celé týždne, je čoraz ťažšie nájsť v lese vhodný materiál na zapálenie dreva. Alebo nie? Pripravili sme si pre vás pár tipov, ktoré vám pomôžu založiť oheň doslova aj v dažďovom pralese. 

Pozrite sa do vrecka

Koľko máte vreciek? Možno tak 6-8 na nohaviciach a ďalších 10 na taktickej bunde? Pozrite sa do nich, nájdete tam papierik, nejakú starú vreckovku, no hlavne žmolky. Žmolky z vlasov, chlpov, prachu a samotných vlákien z oblečenia. Dokážete z nich spraviť celkom veľkú guľôčku, ktorá je suchá a vzbĺkne ako fakľa.

Suché konáriky na krovinách + breza

Pozrite sa na najbližší krík a skúste z neho olámať pár vetvičiek. Ak hneď prasknú, sú suché a vhodné na podpal. Ak sa ohýbajú, ide o živé konáriky. Použiť môžete aj brezovú kôru, ktorá je plná živice. Zberajte ju však len zo spadnutých stromov a konárov, nie zo živých. Starí zálesáci poznajú aj takzvanú smolničku, no tej venujeme jeden celý samostatný článok.

Spadnuté stromy, ale nie na zemi

Poobzerajte sa v lese po stromoch, ktoré zhodil vietor, no nespadli až na zem a zachytili sa napríklad o okolité stromy. Takýto strom, ktorý je meter alebo viac nad zemou je mŕtvy a suchý, ale nenasáva do seba zbytočne vlhkosť zo zeme. Z takéhoto stromu si môžete ľahko narezať a nakálať naozaj suché polienka na podpal. Nezabudnite, že ak aj dlho prší, stačí z polienka zo všetkých strán odrezať kôru a možno ešte pár milimetrov mokrého dreva, no v strede bude polienko stále dobre presušené.

Staré rozpadnuté hniezda

Nikdy neničte vtáčie hniezda, aj keď v nich nie sú vajíčka a vyzerajú na 100 % opustené – takéto konanie môže byť trestné a hniezdo by niektoré druhy vtákov ešte mohli využiť. Ak však nájdete hniezdo prekotené a zakliesnené niekde pri zemi, alebo rovno na zemi a je už aj trochu rozpadnuté, pokojne mu môžete pomôcť a vytiahnuť si z neho materiál, ktoré je suchý a pomôže vám založiť oheň. 

Steblá dlhých tráv a šišky

Niektoré trávy si zachovávajú dlhé a suché steblá spolu s hlavičkami semien aj celú zimu. Aj keď na ne v noci padne ľad, cez deň väčšinou rýchlo rozmrzne a steblá preschnú. Rovnako môžete zberať aj šišky zo všetkých ihličnatých stromov, ktoré budú dokonale suché a navyše sú aj plné olejov, vďaka ktorým lepśie horia.