Starostlivosť o nôž v zime a aký nôž je najlepší do tuhých mrazov?

Nôž patrí medzi jeden z najstarších nástrojov, ktorý človek používal, a aj v dnešnej dobe stále verne visí v našich puzdrách na opasku, je zavretý vo vrecku, v batohu, alebo pevne prilieha so sponou na nohaviciach k nášmu telu pripravený na okamžité použitie. Viete však, ako sa o nož starať s príchodom zimy v prípade, že ho viac používate vonku?

So studeným nožom sa nepáči

Na Slovensku by sme len ťažko hľadali oblasti, kde teplota aj počas tej najtuhšej zimy klesne pod mínus 20 stupňov Celzia. Druhým faktom je, že každý zodpovedný majiteľ noža vie, že nôž je určený na rezanie, prípadne sekanie a bodanie, nie na páčenie. Avšak, aj napríklad pri batonningu (kálaní dreva pomocou noža a druhého polienka) často naštiepnuté polienko jednoducho páčením rozdelíme na dve polovice. Práve pri takýchto činnostiach v extrémnych mrazoch môže chladom skrehnutá oceľ povoliť. Ak máte nôž s tenšou čepeľou, ktorá nie je pružná, zlomíte ho ako špajdlu. 

Vysušiť a namazať

Po každom použití noža v zime by ste ho mali okamžite osušiť od prebytočnej vlhkosti (po kontakte so snehom a vodou) a ak je to možné, aj ho natrieť. Ak nôž používate aj na spracovanie jedla, natrite ho vždy jedlým tukom, alebo s ním jednoducho po každej činnosti odkrojte kúsok slaninky 🙂 ). V prípade, že ide o čisto pracovný nôž, môžete použiť napríklad aj Balistol alebo silikónový olej. Hovoríme, samozrejme, o nožoch s uhlíkovou čepeľou, nerezové sú v podstate bezúdržbové. 

Zaseknuté zatváracie nože

V extrérmny mrazoch v kombinácii s vlhkosťou a nečistotami v mechanizme zatváracích nožov sa môže stať, že sa nôž zasekne alebo jednoducho primrzne. Nôž je preto potrebné udržiavať čistý a mechanizmus poriadne mastný, aby olej nedovolil nečistotám a vode dostať sa do pohyblivých častí a za brániť tak ich pohybu.

Kožené puzdro a drevená rúčka

Vlhkosť a mráz dokážu dať zabrať aj koženému puzdru či drevenej rúčke, ktorá nie je ošetrená olejom alebo vyrobená zo stabilizovaného dreva. Každé správne (nielen kožené) puzdro má v spodnej časti odtokový kanálik pre odvod prebytočnej vody. Ak sa vám podarí puzdro a drevené časti noža naozaj moc namočiť (alebo prepotiť), nájdi si chvíľu, všetko dôkladne vyutierajte suchou vreckovkou a doma naolejujte.

Najlepší výbrus na zimu – Scandi

Podľa toho, kde žili ktoré národy, vznikli aj rôzne druhy nožov. Medzi severskými národmi, ktoré nôž denne používali a dokonca stále používajú na spracovanie úlovku či iné práce sa najčastejšie stretneme s dvomi typmi noža – s Jakutským nožom a škandinávskymi nožmi s výbrusom Scandi. Práve Scandi je vďaka svojej konštrukcii (a hrúbke, ktorá bežne dosahuje aj 5-6 mm) vhodný na použitie, a pokojne aj páčenie dreva či ľadu. Zlomiť 6 mm hrubý kus ocele, ktorý je najhrubší v strede (zužuje sa smerom dole k čepeli a často aj smerom hore k chrbtu) je jednoducho problém. 🙂