Ako si vybrať varič do chladných mesiacov?

Každý dobrý zálesák vie, že pri odchode do lesa je oveľa jednoduchšie spraviť si doma kávu, čaj, alebo len horúcu vodu na zaliatie čínskej polievky do termosky a nezapodievať sa s tým v lese. Ak sa však chystáte do lesa na dlhší čas, vareniu sa pravdepodobne nevyhnete. Dnes sa pozrieme na to, ktoré variče sú alebo nie sú vhodné do chladného počasia. 

Tekutý lieh a podmienky používania

Ak je tekutý technický lieh príliš studený, ani ho nezapálite. Jeho nevýhodou je, že plameň nemá pri horení tlak a dokáže ho rozfúkať (nie však sfúknuť) aj ten najslabší poryv vetra, čím sa výrazne spomalí celé varenie. Ak chcete aj v zime používať lieh a vždy ho bez problému zapáliť fľašku s liehom noste vo vnútornom vrecku bundy, kde bude stále v teple. 

Tuhý lieh – výhody a nevýhody

Hlavnou nevýhodou tuhého lieho je jeho cena, ktorá je dosť vysoká. Zoženiete aj lacný tuhý lieh, ten však nehorí tak dobre, na zohriatie určitého objemu vody ho potrebujete násobne viac (čí mvlastne neušetríte), dosť smrdí a navyše vám dokáže začadiť varné nádoby. Kvalitné tuhý lieh však dobre horí, no pre bezproblémové zapálenie tiež odporúčamen osiť ho pri sebe na teplom mieste. 

Aj plyn stráca výkon

Plyn je oveľa stabilnejší, plameň horí pod tlakom takže ho vietor nerozfúka tak ľahko, no s pribúdajúcou nadmorskou výškou a klesajúcou teplotou tiež nie je práve najvhodnejším riešením. Do slovenskej zimy a slovenských hôr je však plynová kartuša asi to najlepšie, cenovo najdostupnejšie a výkonovo dostatočné riešenie.

Benzín aj na Mount Everest

Benzínové variče (pozor, na drahý technický benzín, nie klasický benzín z pumpy), vám ponúknu obrovský výkon, stabilnú prevádzku aj pri najnižších teplotách a vysokej nadmorskej výške. Problém je však s ich rozmermi a váhou, hodia sa skôr do auta alebo na nejaký stály kemp. Menšie sa však dajú aj prenášať, no zaberú vám v batohu dosť miesta.

Závetrie, pokrievky, drevo

Pri použití akéhokoľvek variča vźdy používajte závetrie (buď nejaké skladacie kovové, alebo akékoľvek improvizované z kameňov alebo kôry stromu), a pokrievku na každý hrniec/ešus. Ak chcete variť v prírode bez problému aj v zime a viete založiť oheň v akomkoľvek prostredí (venoval isme sa tomu v jednom z predchádzajúcich článkov v tomto mesiaci), tak môžete variť na ohni alebo v drievkači – paliva bude vždy všade dosť, výkon je dostatočný a navyše sa pri ňom aj zahrejete.