5 vecí, ktoré pravdepodobne robíte nožom zle

Každý, kto chodí pravidelne do lesa, má pri sebe nejaký rezný nástroj. Nie každý rybár, zálesák, poľovník alebo turista s ním však vie naozaj dobre a bezpečne narábať. Dnes sme pre vás pripravili 5 najčastejších omylov, ktorých sa ľudia dopúšťajú pri práci s nožmi.

Kresanie kresadlom

Iskry z magnéziového kresadla musíme vytvoriť kresaním chrbtom noža, nie jeho čepeľou. Chrbát noža musí mať ostrú hranu, ktorou sa nám podarí iskry vyprodukovať. Už jedným ťahom čepele noža po kresadle nu výrazne otupíte a v prípade mäkších materiálov ľahko vylámete aj zuby.

Otváranie konzervy

Otváranie konzervy nožom je ozajstná núdzovka, s ktorou otupíte aspoň špičku noža. Nie je však potrebné otupiť celý nôž a konzervu nasilu otvoriť nožom až do konca! Stačí, ak spravíte na víčku len malú dierku, do ktorej ľahko prepachate nejaký iný predmet, s ktorým víčko vypáčite. Páčenie nožom znamená vylámanie vášho ostria.

Otváranie piva

Otvoriť pivo nožom alebo zapaľovačom je riadna frajerina. Opäť však treba podotknúť, že páčiť korunkový uzáver treba tupou stranou noža, vďaka čomu ostane vaše ostrie stále ostré. Pri tejto činnosti si však dajte pozor na vaše prsty.

Chlpaté drievko

Tvorba chlpatého drievka je najmä v mokrom lese nevyhnutným spôsobom, ako založiť oheň z dreva, ktoré je na povrchu vlhké. Chlpaté drievko sa najlepšie robí tupou stranou noža, ktorá drevo nereže, ale naozaj z neho len sťahuje vlákna, ktoré sa pekne kučeravia do vytúženého tvaru.

Palice na opekanie

Osekávanie palíc na opekanie je činnosť, ktorú môžete vykonávať aj čepeľou noža. Pri tejto a mnohých iných podobných činnostiach (výroba stanových kolíkov) je však nevyhnutné rezať smerom od seba. Na niektorých videách ľudia režú smerom k sebe a často si to odnesie košeľa alebo aj koža na hrudníku či na bruchu. Smer rezu alebo seknutia treba viesť vždy od tela!