Svietenie na čundri: Akú lampičku zvoliť?

Ak sa chystáte do lesa na jednu a viac nocí, okrem dostatku jedla, vody, vecí na spanie a ďalších nevyhnutných pomôcok budete musieť vyriešiť aj to, čím si budete svietiť. Ak sa nechystáte spať so západom Slnka, prečítajte si 5 našich tipov na svietidlá, ktoré používa väčšina ľudí a z ktorých každé má svoje skvelé výhody. 

LED lampáš

LED-kové lampáš so zabudovanou batériou, malé LED USB, ktoré sa dá pripojiť k power banke, alebo obyčajná LED baterka, ktorá sa dá napríklad zavesiť na strom alebo do stanu. LED svetlo žerie málo energie a svieti veľa, preto vám vydrží svietiť aj na niekoľkomesačnom čundri (v źavislosti od toho, koľko hodín denne ho plánujete využívať).

Petrolejka

Petrolejka má svoje čaro. Najmä pre čundrákov, ktorí stavajú na klasike a prírodných materiáloch. Plne naplnená petrolejka dokáže horieť aj 18 hodín a nie je problém vziať si ďalšie deco petroleja do batoha v malej fľaške. Svetlo je dostatočne silné, bezpečné napríklad aj pod celtou a petrolejka vyzerá jednoducho úžasne.

Čelovka

Čelovka je skvelým pomocníkom pre každého, kto plánuje aj nočné prechody a chce mať ruky voľné. Rovnako efektívna je aj v stane, pod celtou, alebo pri ceste na záchod počas tej najtemnejšej noci. Čelovky sú malé, ľahké, svietia silno a vydržia naozaj dlho. Z nášho výberu ide o riešenie, ktoré je najviac praktické.

Olejový kahan

Malý kahan alebo fakľa na lampový olej svieti skvele a dokáže dokonca aj odpudzovať komáre. Výhodou je, že môžete použiť aj obyčajný kuchynský olej, ktorý stojí 1 euro za liter. Keď si takéto fakle alebo kahany dáte okolo spacáku 3, máte krásnu atmosféru pri blkotajúcich plamienkoch. Knot sa však časom opotrebuje.

Liehový kahan

Liehový kahan nie je práve vhodný na svietenie, pretože horiaci lieh alebo jeho výpary nesvietia tak silno, ako iný typ plameňa. Dá sa vśak na nich variť, na malom kahane v závetrí ohrejete aj malý ešus plný vody a zalejete si tak aspoň kávu. Skvelé je, že horenie liehu v kahane neopotrebováva knot.