5+1 bushcraftových tipov, ktoré vám povedia len naozaj skúsení zálesáci a turisti

Na internete nájdete stovky odborníkov na bushcraft. Niektorí vám pomôžu naučiť sa zakladať oheň, uloviť leva v džungli či postaviť iglu na severnom póle. V skutočnosti je však prežitie (alebo príjemne strávený čas v prírode) aj o iných veciach. Dnes sme si pre vás pripravili 5 tipov, ktoré pozná každý skúsený zálesák.

Ponožiek nie je nikdy dosť

Už aj Forest Gump predsa vedel, že suché ponožky sú základ pre úspešné zvládnutie pobytu vo Vietname počas vojny. Ak sa vydáte na turistiku, na každých 10 km pochodu by ste mali mať suché ponožky. Ak niekde kempujete, snažte sa meniť si ponožky aspoň 2-krát denne a na noc mať ponožky určené čisto na spanie.

Cigaretka až na hrebeni

Pred výšľapom do kopca si mnohí turisti amatéri doprajú cigaretku. Potom sa však čudujú, že po pár metroch „stupáku“ zrazu nevládzu. Ak aj patríte medzi milovníkovtabakových výrobkov, pamätajte, že pôžitok si treba vychutnať až na vrchole alebo na hrebeni, nie tesne pred výstupom.

Príprava ohňa v daždi je mimoriadne dôležitá

Ak zakladáte oheň v daždi, môžete tomu venovať 5 zlých hodín a aj tak sa vám to nepodarí. Alebo tomu venujete jednu dobrú hodinu a výsledkom bude parádna vatra. Hodinu sa venujte len zberu naozaj suchého dreva (od tenkých vetvičiek až po hrubšie konáre) a ukladajte si ich niekde pod celtu. Akonáhle máte dosť suchého dreva, môžete sa pustiť do zapálenia ohňa. Suché drevo nájdete všade – najmä ide o popadané stromy ,ktoré však neležia na zemi, ale sú zakliesnené o iný strom. Keď už sa vám po pol hodinke podarí vytvoriť silnú pahrebu, môžete bez problémov páliť aj mokré drevo a oheň vám nevyhasne.

V lese toho veľa nepotrebujete

Čím menej toho so sebou máte, tým lepší zážitok si z lesa odnesiete. Ťažký batoh dokáže pokaziť každý výlet a väčšinu harampádia môžete naozaj nechať doma. Jedna celta, jeden špagát, jeden ešus, jeden nôž, zapaľovač, veľa jedla a vody a náhradné oblečenie vám bude bohato stačiť.

Stan treba stále vetrať, no bez neho sa spí ešte lepšie

Ak sa nechcete ráno budiť v prepotenom a zvlhnutom stane, nezavierajte ho na noc. Zavrite len tú sieťovanú časť a nechajte doň prúdiť vzduch. Stan je vhodné umiestniť do tieňa, aby vám v ňom nebolo navyše aj teplo. Ak sa nebojíte hmyzu, miesto stanu stavte radšej na celtu, pod ktorou vám bude celý čas prúdiť čerstvý vzduch.

Mäkké a teplé pod riť

Či už si len na 5 minút sadnete a chcete si vychutnať čaj, alebo sa chceter na hodinku zvaliť na trávu a poležať si, vždy si dajte niečo pod seba. Nemusíte kupovať drahé karimatky (ktoré však mimoriadne odporúčame na spánok). Aj kúsok igelitu alebo nejaké z náhradného oblečenia vám poslúžia ako podsedák, cez ktorý sa vám na zadok alebo chrbát nedostane vlhkosť a chlad.