Aké pomôcky potrebujete pre perfektné nabrúsenie noža?

Dokonale ostrý nôž je základom každej kuchyne, dielne, ale aj výbavy zálesáka či odborníka na survival. Dnes si ukážeme, čo všetko by ste mali mať doma, aby ste si dokázali nabrúsiť akýkoľvek nôž tak, že sa s ním budete môcť pokojne aj oholiť. Nebojte sa, žiadna veľká investícia vás nečaká.

Vodné brúsne kamene

V skutočnosti potrebujete len jeden, respektíve maximálne dva. Prvý by mal mať zrnitosť na jednej strane 1000 a na druhej strane 3000. S tisíckou ľahko nabrúsiť akýkoľvek nôž a s trojtisíckou doleštíte na skutočnú ostrosť. Ak máte ostrie noža viac poškodené a chcete ho viac opracovať, zaobstarajte si ešte kameň s gridom na jednej strane 200 a na druhej strane 480. Cena takéhoto kameňa môže byť tak okolo 30 eur.

Kuchynskú ocieľku

Klasická ocieľka býva súčasťou takmer každej sady nožov do kuchyne. Veľmi si však dávajte pozor, aby bola naozaj kvalitná – to znamená tvrdá. Mäkká ocieľka, do ktorej by sa vám nôž zarezával, vám môže tento nôž výrazne poškodiť a môžete s brúsením začať odznovu. Kvalitnú ocieľku kúpite už za 15 eur.

Dávku trpezlivosti a skill

Nemyslite si, že hneď na prvý raz nabrúsite nôž do stavu, kedy bude naozraj ostrý. Možno sa vám to podarí, ale budete to skúšať aj niekoľko hodín – kým si nájdete svoj vlastný štýl. Budete ťahať kameň po noži v smere ostria alebo v protismere? Aký uhol zvolíte na noži s fazetkou a aký na scandi výbrus? Všetko si postupne vyskúšate.

Nôž na zničenie

Máte doma nejaké staré kuchynské nože? Starú rybičku alebo lacný lovecký nôž? Výborne. Ak zničíte pri brúsení nôž za 4 eurá, nebude vás to tak mrzieť. Aj kěd, zničiť nôž pri ručnom brúsení na kameňoch sa dá len veľmi ťažko. Úbytok materiálu z čepele je tak malý, že môžete nôž brúsiť v kuse stovky hodín a čepel sa aj tak nezmenší.

Chlpy alebo papier na vyskúšanie

Po každom brúsení a naostrení na ocieľke musíte nôž vyskúšať, či je naozaj ostrý. Buď sa vykonáva rez papiera (len skutočne ostrý nôž papier prereže a nepotrhá), alebo si môžete skúsiť oholiť chlpy  na ruke či na nohe. Nezabudnite nôž vyskúšať z oboch strán, niekedy je čepel vykrivená do strany a holí tak len z jednej strany.