Ako prežiť izoláciu v byte počas krízovej situácie

Prežiť celé dni či týždne za dverami bytu, domu či pivnice a krytu môže byť naozaj veľký tlak na psychiku. O dodržiavaní bezpečnostných zásad, evakuačne batožine, ale aj rôznych hrozbách, s ktorými sa môžeme stretnúť na Slovensku, sme písali v predchádzajúcom článku. Dnes sa pozrieme na to, ako zvládnuť dlhodobú izoláciu v byte. Cez pandémiu Covidu vám doma hrozila maximálne tak samota. Počas vojny je toho však viac.

Nepribližujte sa k oknám, a to nikdy

Aj keď vaše obydlie nemusí zasiahnuť priamo nejaká raketa, aj dopad ťažkej delostreleckej munície stovky metrov od vášho domu dokáže pomocou tlakovej vlny vymlátiť okná. Práve črepiny, ktoré všetky vletia smerom do bytu, sú častým dôvodom nepríjemných zranení civilistov počas vojnového konfliktu.

Zdržiavajte sa len v jednej miestnosti

A to ideálne v strede bytu – čo býva najčastejšie kúpeľňa. Tá nemá spomínané okná a nehrozí vám teda zranenie spôsobené črepinami. V prípade, že príde k odstávke ústredného kúrenia v bytoch, miestnosť bez okien uprostred bytu sa vám ľahko podarí „vykúriť“ aj pomocou tepla, ktoré vyrába vaše telo.

Majte všetky zásoby po ruke

Všetky zásoby vody, jedla, liekov a ďalších nevyhnutných vecí by ste mali mať zbalené v batožine a batožinu mať neustále pri sebe. Nemusíte takúto bezpečnú miestnosť, ako je kúpeľňa či pivnica, vôbec opúšťať a v prípade evakuácie len schmatnete batožinu a môžete okamžite odísť.

Buďte pripravení kedykoľvek odísť

Proces evakuácie môže nastať naozaj kedykoľvek, aj o druhej hodine ráno. V prípade, že nie ste v izolácii, ale ste napríklad v práci a vaše deti v škole, pozorne sledujte pokyny autorít. Evakuácia inštitúcii s deťmi väčšinou prebieha individuálne a nemusíte pre ne utekať do školy. Stretnete sa s nimi opäť až na bezpečnom mieste.

Pozorne monitorujte situáciu cez rozhlasové vysielanie

Internet, elektrina, ale aj televízne vysielanie môže okamžite vypadnúť. Spoľahnúť sa však môžete na rozhlasové vysielanie, ktoré dokáže vysielať aj núdzovo z rôznych mobilných vysielačov. Preto by ste mali mať doma vždy jedno plne nabité a pripravené rádio na baterky, ktoré vám poskytne informácie aj v prípade výpadku prúdu.

A čo pivnica?

Množstvo ľudí sa mylne domnieva, že pivnica v paneláku či rodinnom dome môže slúžiť ako kryt. Pri určitom nebezpečenstve je to naozaj tak, najmä pri hrozbe menších tlakových vĺn a črepín z bombardovania, ktoré môžu preniknúť do domu oknami, no do pivnice sa nedostanú. Avšak, ak by váš dom zasiahla nejaká raketa priamo, z pivnice sa nestane bezpečné útočisko, ale skôr smrteľná pasca, na ktorú sa zrúti celá budova.