Krízové udalosti, s ktorými sa môžete stretnúť na Slovensku

Na začiatok je nutné povedať, že článok aj názory auta sú absolútne apolitické a účelom ani obsahom článku nie je rozbor aktuálnej situácie na východe. Články z poslednej série o civilnej ochrane majú slúžiť ako zdroj informácií o potenciálnych hrozbách a o riešení krízových situácií. V dnešnom článku sa pozrieme na to, aké reálne krízové situácie môžeme očakávať na Slovensku.

Únik rádioaktivity

Černobyľská katastrofa, ostreľovanie elektrární na Ukrajine, ale aj možnosť úniku radiácie z našich slovenských elektrární je celkom reálnou hrozbou, na ktorú je dobré byť pripravený. Aj keď v dnešnej dobe sú už atómové elektrárne oveľa bezpečnejšie, minimálne ľudia žijúci v blízkosti elektrární by mali mať doma jódové tablety a v hlave vedomosti o to, čo robiť v prípade neželaného úniku.

Živelná pohroma

Povodne, víchrica, krupobitie, snehová kalamita, lavína, … všetky tieto udalosti dokážu ohroziť ľudský život, spôsobiť škody na majetku, ale aj vyradiť napríklad elektrický prúd na niekoľko týždňov. Vždy majte doma dostatok zásob na prečkanie dvoch týždňov a naučte sa správne reagovať na krízové situácie.

Teroristický útok

Teroristické útoky v metropolách celej Európy nie sú ničím nezvyčajným. Ak sa raz nejaký prihodí napríklad aj v Bratislave, nesmieme sa tomu čudovať. Práve počas teroristických útokov (napríklad v budovách pri tzv. active shooter útočníkovi), je dôležité dodržať tento základný postup: 1. Ak môžeš, uteč. 2.Ak nemôžeš utiecť, schovaj sa. 3. Ak sa nemôžeš schovať, bojuj. 4. Ak nemáš ako bojovať, vyjednávaj.

Zamorenie oblasti chemikáliami

Pamätáte si na katastrofu v roku 2010, keď sa maďarskom prehnala vlna “Tsunami” žieraviny z odkaliska po výrobe bauxitu? Únik nebezpečnej chemikálie zabil 10 ľudí. ďalšie stovky skončil iv nemocnici a zničil celé hektáre pôdy a desiatky domov. Existujú však aj iné možné úniky nebezpečnej chemikálie, najmä v podobe toxických výparov z rôznych fabrík.

Útok cudzieho vojska

Donedávna by si nikto nepredstavil, že budeme svedkami vojny v Európe v roku 2022. Dnes je to tvrdá realita, ktorá môže hypoteticky hroziť aj na Slovensku. V takomto prípade je naozaj alarmujúci počet krytov civilnej ochrany, do ktorých sa odhadom na celom Slovensku zmestí len 250 000 ľudí. Viac ako polovica tejto kapacity je navyše v Bratislavskom kraji.