5+1 najnebezpečnejších faktorov v slovenskej prírode

Čo všetko sa vám môže stať v slovenskej prírode? Je to útok medveďa alebo diviaka? Pohryznutie jedovatým hadom alebo pavúkom? Či niečo úplne iné a oveľa reálnejšie? Pozrite sa na náš zoznam 5+1 najnebezpečnejších vecí a situácií, ktoré vám môžu ublížiť počas pobytu v prírode.

Pošmyknutie

Najviac úrazov, často nanešťastie až smrteľných, sa stáva najmä počas nepriaznivého počasia v horách na kamenistých chodníkoch či v zasneženej krajine. Poriadna obuv je preto alfou a omegou každého pohybu v prírode. Nezabudnite ju však spojiť aj s opatrnosťou. Zabudnite na žabky, sandále a iné druhy obuvi, ktoré k nám do Tatier s obľubou nosia štátni príslušníci jedného z našich susedských štátov.

Extrémne počasie

Búrka s bleskami, Silný vietor lámajúci konáre, ale aj návalové dažde či veľká voda spôsobujúca záplavy vzali už v prírode množstvo životov. Najnebezpečnejší je práve spomínaný silný vietor, ktorý vás možno nesfúkne z hrebeňa, no dokáže polámať stromy a konáre, ktoré sú nebezpečné nielen v lese, ale aj v mestách.

Otrava

Otráviť sa môžete z konzumácie neznámych plodov, ale aj z jedla, ktoré ste si priniesli z domu v prípade, že ste ho správne neskladovali. Ak máte v batohu napríklad surové mäso na gril alebo vajíčka na praženicu, môžete riskovať salmonelózu alebo iné nebezpečné choroby.

Extrémna teplota

V tomto prípade ide o dva extrémy –podchladenie, alebo naopak úpal a dehydratácia. Pred podchladením vás ochráni poriadne outdoorové oblečenie a kvalitný spacák. Pred úpalom a dehydratáciou zase poriadna zásoba vody a vyhýbanie sa priamemu slnku v lete na pravé poludnie a 2 hodiny pred ním aj po ńom.

Hmyz

Vedeli ste, že najjedovatejší chrobák na Slovensku, Májka fialová, má v sebe jed, ktorý by vás vo väčšom množstve mohol aj zabiť? Pri dotyku s chrobáčikom vám môže postihnuté miesto minimálne nebezpečne opuchnúť. Pozor by ste si mali dať aj v prípade, že patríte k alergikom na určitý druh bodavého hmyzu – napríklad na včely. Poriadny sršeň však dokáže spraviť zdravotné ťažkosti aj úplne zdravému človeku.

Bonus: Alkohol a ľudia

Medzi nebezpečenstvá ukrývajúce sa počas pobytu s partiou v lese patrí aj alkohol, vďaka ktorému si dávame menší pozor a ľahšie sa zraníme, ale aj ľudia, ktorí sú po jeho požití agresívni. V lese sa vždy pohybujte s čistou hlavou a dvakrát si rozmyslite, či veríte ľuďom, ktorí sú tam s vami.