Čo by nemalo chýbať vo vašej evakuačnej batožine?

V súvislosti so súčasnou situáciou u našich východných susedov sme sa rozhodli vydať sériu článkov zameranú na prípravu na krízové situácie. Odborné znalosti, zásoby v domácnosti, ale aj znalosť civilnej ochrany sú základnými požiadavkami pre úspešné prežitie každej krízy. V prvom článku tejto série sa pozrieme na to, čo by rozhodne nemalo chýbať vo vašej batožine pre evakuáciu. Pravdepodobne vás prekvapí, že tam nebudú nože, taktické vesty ani maskáče.

Jedlo a voda na dva týždne

Bez jedla a bez vody človek nedokáže prežiť a počas evakuácie, kedy sú ľudia vystavení obrovskému psychickému a fyzickému tlaku, je nevyhnutné mať pri sebe dostatok potravy a vody aspoň na 3 dni pre každého člena rodiny. V prípade dlhodobých zásob v domácnosti sa uvádza množstvo jedla a vody až na 14 dní. To je vo väčšine prípadov maximálna neprerušovaná doba, akú treba stráviť v úkryte pred prírodnou katastrofou, vojenským konfliktom alebo iným nebezpečenstvom.

Teplé oblečenie

Pri evakuácii sa nedá spoľahnúť na vykurované autobusy, ktoré vás zavezú stovky kilometrov od hroziaceho nebezpečenstva. Môže sa pokojne stať, že budete musieť prejsť desiatky kilometrov po vlastných, a to aj v noci. Najmä v prípade rodín s deťmi a seniormi si takéto cesty vyžadujú prestávky a často aj nocovanie vonku počas zimy. Ak však máte prichystaný dostatok teplého oblečenia, dá sa noc v lese počas januára prežiť v relatívnom komforte aj bez ohňa, stanu či spacáku.

Osobné doklady

Neviete, kedy a kde sa budete musieť legitimovať, ale ani to, či sa vám ešte niekedy podarí vrátiť domov (alebo či bude domov po vašom návrate neporušený). V evakuačnej batoźine (alebo niekde inde po ruke a na jednom mieste) by ste mali mať všetky vaše dôležité dokumenty. Rodné listy, maturitné vysvedčenia, informácie o bankových účtoch, nehnuteľnostiach či iných majetkoch, diplomy z vysokej školy, ale napríklad aj pas.

Zásoba liekov, ktoré beriete

Diabetici, kardiaci, alergici, ľudia s ochorením štítnej žľazy, ale aj psychiatrickí pacienti – jednoducho každý, kto berie alebo potrebuje brať pravidelne nejaké lieky. Vždy by ste mali mať po ruke balenie aspoň na 2 mesiace, ktoré pri náhlom odchode z domu len hodíte do evakuačnej batožiny a môžete bez váhania odísť aj na dlhší čas mimo civilizáciu, kde budete bez zdravotnej starostlivosti.

Potreby pre deti

Ak máte deti, je potrebné sa postarať aj one. Pri kojencoch je zjavné, že tých vecí budete potrebovať naozaj veľa pre zaobstaranie 100 % tepelného a hygienického komfortu vášho bábätka. Staršie deti potrebujú aspoň nejaké rozptýlenie na zabíjanie voľnej chvíle – hračku či knižku. V prvom rade však potrebujú upokojujúci hlas rodiča, ktorý je sám pokojný vďaka vedomiu, že pre bezpečie svojej rodiny spravil maximum a je nachystaný aj na tie najhoršie scenáre.