Kompletný zoznam vybavenia na dvoj a viacdňové bushcraft akcie

V predchádzajúcich článkoch sme sa venovali dôležitému vybaveniu na každodenné nosenie, ale aj veciam, ktoré by vám nemali chýbať pri výlete do lesa. V poslednom článku tejto série sa pozrieme na vybavenie, ktoré by vám nemalo chýbať v prípade, že sa chystáte do lesa na jednu alebo viac nocí. Čo by vám rozhodne nemalo chýbať pre maximálny komfort?

Potreby na spánok

Pod seba si vezmite ľahkú zákopovú plachtu, ktorá ochráni vaše veci pred špinou a ostrými kameňmi na zemi, a poriadnu karimatku, ideálne samonafukovaciu, ktorá vás dostatočne odizoluje od zemskej vlhkosti, chladu a poskytne vám maximálny komfort. Je už len na vás, či dáte prednosť celte alebo stanu. Rozumným riešením je aj kvalitná hamaka a skúsení zálesáci si prístrešok aj posteľ ľahko postavia z prírodného materiálu. Poslednou dôležitou pomôckou je kvalitný spacák vhodný do aktuálneho ročného obdobia.

Viac jedla a vody alebo filtračný systém

Ako sme písal iv predchádzajúcom článku, vždy musíte mať dostatok vody a jedla na každý jeden deň, ktorý chcete v prírode stráviť. Pite vodu aj nasilu, len aby ste do seba aspoň tie 3 litre denne dostali. Brať si však so sebou 6 alebo 9 litrov môže byť komplikované, preto stavte radšej na kvalitný vodný filter alebo tablety na dezinfekciu vody.

Náhradné oblečenie

Majte vždy v zálohe suché náhradné oblečenie zabalené v nepremokavom obale. Na každý deň si vyhraďte čistú spodnú bielizeň a aspoň dvoje ponožky. Nie je nič horšie, ako zodraté či zaparené stehná a zadok, prípadne mokré nohy. Takáto nepríjemnosť vám dokáže totálne zničiť celý výlet.

Veci na opravu vybavenia

Pevná lepiaca páska, plastové „binderky“ či „eskapásky“, ale aj poriadna niť a ihly. Keď sa vám roztrhne stan, topánka alebo batoh, musíte mať pri sebe dostatok materiálu na provizórnu opravu. Na samonafukovacie karimatky je vhodné nosiť so sebou súpravu na ich zalepenie, pretože dokážu prasknúť v tú najnevhodnejšiu dobu.

Svietidlá

Na noc sa nezaobídete bez poriadneho zdroja svetla. Dobrá čelovka s plne nabitými batériami, ktoré vydržia svietiť toľko nocí, koľko sa plánujete zdržať vonku je základ. K dispozícii by ste mali mať aj príručnú baterku alebo LED lampášik. Niekto dáva prednosť klasickej petrolejovej lampe.