Kompletný zoznam vybavenia na jednodňové bushcraft výlety

V predchádzajúcom článku sme sa venovali vybaveniu, ktoré by ste mali mať pri sebe vždy, keď vyjdete z domu. Dnes sa pozrieme na to, čo sa vám bude hodiť pri výlete do lesa s predpokladom, že sa vrátite ešte v ten istý deň. Či plánujete prejsť 20 km alebo len tak vybehnúť do lesa za dedinou a opiecť si špekačku, tieto veci sa vám budú určite hodiť.

Nástroje

Idete stavať prístrešok? Nezabudnite si pilku a sekerku – vyberte si ľahké turistické modely, nie domácu kálačku a veľkú pílu.. Chcete kopať zákop? Určite si vezmite poľnú lopatku. Ak sa rozhodnete ísť len tak na výlet, určite si vezmite jeden poriadny a univerzálny nôž, s ktorým sa dá nachystať drevo na oheň, ale aj nakrájať zelenina.

Konzumné veci

Denne by mal človek vypiť aspoň 3 litre vody, no ak sa pohybuejte v prírode, ľahko sa unavíte a vyprahne vám v hrdle. Ak sa chystáte do lesa, poriadne sa napite predtým, no vezmite si aspoň 2 litre so sebou. Rovnako je to aj s jedlom, nechoďte z domu hladní, doplňte rýchlu energiu na prvý presun a následne si nachystajte jedlo na oheň či na okamžitý konzum až kým neprídete domov.

EDC a obrana

Držitelia zbrojných preukazov kategórie A majú túto otázku asi zodpovedanú už dávno. Čo si zobrať do lesa na sebaobranu pred agresívnou zverou a agresívnym človekom? V prvom rade sa treba konfliktu vyhnúť. Zver nemá záujem o stretnutie s vami a ak ju neprekvapíte, medveď, diviak a aj ostatné zvieratá vás veľmi radi obídu na vzdialenosť stoviek metrov. Agresívni ľudia sa zase túlajú skôr po mestách a baroch a z každého konfliktu sa dá vždy vykecať. Nezabúdajte, že máte pri sebe pravdepodobne veľký nôž, sekeru a poľnú lopatku, čo sú celkom účinné presvedčovacie prostriedky. Množstvo odborníkov na obranu odporúča aj obranné spreje, ktoré sa dajú kúpiť aj na medvede a sú naozaj účinné a útočníkovi smrteľne neublížia. Ak vás viac zaujíma inštitút obrany aj z právneho hľadiska, naštudujte si paragrafy trestného zákona pojednávajúceho o krajnej núdzi a nutnej obrane.

Komfort a oblečenie

Malý podsedák sa zmestí do každého batoha a nikdy nemusíte rozmýšľať nad tým, či si nesadnete na mokrú a studenú zem. Oblečenie a obuv si vyberte podľa počasia a zvážte aj prítomnosť celty, ponća či pláštenky. Zvážte aj možnosť, že sa v lese zraníte a museli by ste v ňom prenocovať. Práve pod celtu či pončo sa ľahko schováte a vydržíte tak celú noc v suchu.

Zábava

Ústna harmonika, balíček kariet, malá knižka, či dokonca krížovky. Niekto preferuje zápisník a pero, aby si mohol zapísať vlastné myšlienky, príbehy či básne. Ak patríte k tým, ktorým stačí len pozerať na výhľad, nie je na tom nič zlé. Mať však po ruke niečo na zábavu nie je nikdy na škodu.