Aké jesenné plody na nás čakajú v lese?

Jeseň sa začína čoraz viac prejavovať najmä zafarbenými listami a zmenami počasia. Či už vás tento článok zastihne počas sychravých uprŠaných dní alebo počas slnečného babieho leta, rozhodne neváhajte a vydajte sa do prírody nazbierať posledné plody pred zimným spánkom.

Huby

Jeseň je hlavným obdobím hubárskej sezóny. Na krásnych lúkach vás čakajú obrovské bedle, v hustých lesoch zase dubáky. Odporúčame vám vždy zbierať len také huby, ktoré poznáte. Ak sa vám hríb nezdá v poriadku alebo ho nepoznáte, netrhajte ho. Nechajte ho odpočívať na svojom mieste a skrášľovať okolie.

Šípky

Šípky sa dajú zbierať koncom októbra až začiatkom septembra. Niekto odporúča zbierať pred prvými mrazmi, niekto až po, keď šípky zmäknú. Veľa záleží aj na tom, na čo ich chcete použiť. Sú plné vitamínu C a vhodné na čaj aj na výrobu chutného domáceho džemu.

Topinambur

Topinambur alebo Slnečnica Hľuznatá je pro mnohých absolútne neznáma rastlina. Všimli ste si popri riekach a potokoch tri metre vysoké drevnaté stonky s krásnymi žltými kvetmi pripomínajúcimi slnečnice, ktorých sú často až tisícky? Začnite pod nimi kopať poľnou lopatkou a určite nájdete hľuzy podobné zemiakom, ktoré sa dajú rôzne pripravovať a jesť. 

Orechy a gaštany

Jeseň je nielen časom zberu ovocia, ale aj rôznych druhov orechov. Či už dáte prednosť vlašským orieškom alebo lieskovcom, vždy dbajte na to, aby neboli zoxidované. Pokojne vyskúšajte aj prípravu jedlých gaštanov, alebo mimoriadne náročnú prípravu žaluďov z dubu. 

Posledné záblesky byliniek

V lesoch a na lúkach sa ešte kde-tam nájdu posledné čerstvé bylinky predtým, než ich definitívne pokryje sneh. Nie je žiadny problém nájsť ešte napríklad mladé listy žihľavy, z ktorých si môžete spraviť výborný čaj alebo domáci šampón.