Ako si správne vybrať outdoorovú obuv

Výber topánok netreba podceniť a to najmä v prípade, ak sa chystáte tráviť veľa času v prírode. Či už sa chystáte na 100-kilometrový alebo na pravidelné vychádzky do lesa, dobrá obuv je absolútny základ príjemne stráveného času. Ako teda jej výber nepokašľať?

Cena

Ak si myslíte, že topánky za 10 eur vám pri pohybe v teréne spravia dobrú službu, tak sa mýlite. Nepotrebujete však ani topánky za stovky eur v prípade, že sa nechystáte na Mount Everest. Od pár desiatok po hranicu cca 200 eur kúpite naozaj kvalitné outdoorové topánky na široké využitie.

Využitie

Chcete topánky využívať do blata, do piesku, na turistiku po horách alebo do zmiešaného terénu? Je na vašej trase veľa asfaltu? To sú všetky parametre, ktoré by mali byť pri výbere obuvi naozaj rozhodujúce. Ak navštívite našu predajňu v Trenčianskych Bohuslaviciach, radi vám budeme asistovať osobne a pomôžeme vám vybrať tie správne topánky.

Materiál

Dávate prednosť syntetike alebo koži? Koľko vrstiev by mala mať topánka a z akého materiálu by mala byť podrážka? To sú všetky otázky, na ktoré neexistuje univerzálna odpoveď. Dôležité je vybrať si topánku podľa toho, ako vám sedí na nohe a v akých materiáloch sa vaša noha cíti dobre. 

Ročné obdobie

Niektoré topánky sú určené na všetky 4 ročné obdobia, sandále napríklad len na leto, a zateplené kusy len na zimu. Dobre si rozmyslite, kde a v akých podmienkach chcete topánky používať. V dnešnej dobe už zoženiete aj naozaj univerzálny kúsok do každého počasia.

Tvar/typ topánky

Niektoré sú nízke, iné členkové a ďalšie sa zaväzujú až pod kolená. Niekto ocení oceľovú špicu, iný potrebuje ultra-odľahčený model. Príďte si vybrať topánky, ktoré vám dokonale sadnú a v ktorých sa vaše nohy budú cítiť ako ryba vo vode.