Postarajte sa o týchto 5 kúskov vybavenia a budú vám slúžiť celé roky

Pravidelne vám prinášame rôzne články o výbere vybavenia do lesa, no dnes sa pozrieme na to, ako toto vybavenie udržať v dobrej kondícii. Vďaka tomu sa naň budete môcť spoľahnúť nielen poćas výletov do prírody, ale aj v skutočne náročnej krízovej situácii. 

Nôž z uhlíkovej ocele

Aj v dobe nerezových kovov si stále veľa z nás vyberá nože z uhlíkovej ocele. Lepšie drží ostrie a ľahšie sa opäť nabrúsi v prípade, že sa vám ho podarí zatupiť. O takýto nôž sa však musíte náležite starať. Odporúč sa ho po každom použití do sucha vytrieť a následne namastiť. Starí zálesáci majú na to fintu. Nožom vždy po práci nakrájajú kúsok slaninky, čím sa nôž dokonale namastí a zakonzervuje. 

Topánky

Kvalitné topánky potrebujú vašu starostlivosť. Ako ich však udržiavať, keď sa neodporúča ich pranie? Dôležité je ich vždy po vychádzke očistiť od blata či iných nečistôt a následne ich naolejovať, naimpregnovať alebo inak ošetriť podľa toho, z akého sú materiálu. Ale čo zvnútra? Máme pre vás jeden trik, ktorý vás zbaví vlhkosti aj pachu. Zasypte ich vždy detským pudrom a budú vždy voňavé a suché.

Kožené vybavenie

Opasky, popruhy, puzdra na nože a iné kožené výrobky potrebujú tiež občas namazať. Vyživená koža je pružná, nepremokavá, nepopraská a kvalitný kožený výrobok vás musí násobne prežiť tak, že ho budú môcť používať aj vaši potomkovia.

Spacák

Viete, ako správne skladovať spacák? Predsa prevesený cez hrazdu alebo vešiak na oblečenie. Nikdy ho neskladujte v kompresnom obale. Spacák vždy nechajte poriadne vysušiť a vyvetrať a mimo sezónu h skladujte voľne prevesený, aby jeho vlákna, či už prírodné alebo syntetické, zbytočne nedegradovali.

Varič

Či už používate plynový, benzínový alebo liehový varič, pre jeho správne fungovanie je potrebné venovať mu pozornosť, a čas od času vymeniť tesnenia, prečistiť trysky a odstrániť iné nečistoty, ktoré bránia jeho bezchybnému chodu. Takto udržiavaný varič vám bude spoľahlivo slúžiť celý život.