Aké poklady sa prebúdzajú v jarnej prírode?

Po chabej zime sa pomaly ale isto blíži jar. Príroda nás bude opäť až do neskorej jesene zásobovať množstvom liečivých rastlín, húb, prírodných materiálov a ďalších skvelých vecí. Na ktoré z nich musíte myslieť hneď z kraja prichádzajúcej jari? 

Divoké jedlé rastliny 

Mladé výhonky mnohých liečivých a jedlých rastlín majú najsilnejšie účinky. Púčiky (podobne ako klíčky) obsahujú veľké množstvo vitamínov a iných živín, ktoré si stačí nazbierať pri najbližšej prechádzke lesom. 

Prvé huby 

Sezónni hubári si huby spájajú najmä s jeseňou. Prvé chutné huby však zaplnia naše lesy už v prvých jarných mesiacoch. Ak máte po zime chuť na bedle, v marci ich môžete nájsť na vašich obľúbených miestach.  

Brezová voda 

Ak ste ešte nepočuli o brezovej vode, hneď si doplňte vzdelanie. Tento článok o nej nebude. Dôležité však je, že v marci (česky březen – brezová voda) je v brezách, ktoré pozná snáď každý, veľké množstvo výživnej miazgy, ktorá sa dá piť. Je čas doplniť vitamíny. 

Nové pazúriky 

Po odmäku (aj keď tento rok žiadny nebude), odkryje príroda množstvo nových hornín, medzi ktorými nájdete pazúriky pre pazúrikové nože, kresadlá a ďalšie využitie. Pri zbieraní pazúrikov však môžete naraziť aj na iné užitočné horniny a predmety. 

Med 

Jedli ste niekedy pravý lesný med? Ak nie, teraz je ten správny čas. Včely sa obvykle delia a sťahujú v máji, no už v marci dokážete nájsť prvé aktívne roje. Pozor však na nebezpečné žihadlá, ktoré môžu vo veľkom množstve spôsobiť problémy aj ľuďom bez alergie na včelí jed.