Ako jednoducho umyť ešus od pripáleného jedla sadzí?

Holdujete vareniu v prírode, a miesto moderných plynových alebo liehových varičov dávate stále prednosť vareniu na ohni? V takom prípade sa určite často stretávate s pripáleninami na vnútornej strane ešusu a z vonkajšej strany je ešus čierny ako uhol. Chcete ho poriadne vyumývať a čistiace prostriedky nefungujú? Vyskúšajte naše tipy.  

Aký ešus vybrať? 

V našej ponuke nájdete napríklad klasický trojdielny ešus ČSĽA v hliníkovej, ale aj v nerezovej forme. Občas sa môžete stretnúť aj s najmodernejším titánovým variantom.  

Hliníkový ešus je ľahký, len tak ľahko ho nezničíte a vyniká aj svojou nízkou cenou. Jeho účinky na zdravie však neboli doteraz poriadne preskúmané a niektorí ľudia jednoducho odmietajú jesť z hliníkového riadu. 

Nerezový ešus má stále dobrú cenu, no do ultralight vybavenie nie je práve vhodným kandidátom. Má vyššiu váhu. Aby sa mohol používať aj na ohni, musí byť z hrubšieho plechu a tým pádom váha ešte viac stúpa. Jedlo sa v ňom však pripaľuje menej a materiál neškodí nášmu zdraviu. 

Titanové ešusy sú ľahké, pevné, neprihára v nich jedlo a sú nezávadné. Negatívom však je ich násobne vyššia cena, ktorá odradí 99% zákazníkov. 

Vyumývajte ho v potoku 

Najjednoduchším spôsobom, ako dokonale vydrhnúť ešus a dostať ho do takmer pôvodnej kondície, je použitie drobného Štrku a piesku z potoka. Umývanie touto metódou je detailne zobrazené na tomto videu v slovenčine: Jednoducho si naberiete za hrsť piesku s vodou a drhnete. Ešusu neublížite a dostanete z neho všetky nečistoty aj bez prípravkov a teplej vody. 

Nie ste pri potoku? Použite popol! 

Rovnakým spôsobom sa umývajú ešusy aj popolom z ohniska. V popole by mal byť jemný prach, ale aj malé, v priemere 1 cm veľké uhlíky. Takouto zmeskou z dohoreného ohniska vydrhnete ešus rovnako dobre. Ruky aj ešus stačí následne opláchnuť pár kvapkami vody. Popol z ohniska používajte až vtedy, keď je úplne vychladnutý. Nemusíte čakať, kým oheň dohorí, s malou lopatkou vyberte zopár uhlíkov a popola, s ktorým o pár desiatok minú môžete vydrhnúť váš ešus. 

Veľa šťastia pri umývaní a na vašich cestách!