Poznáte survival systém 5C? A viete, čo tie “C” znamenajú?

Každý, kto sa venuje outdoor životu, surival alebo bushcraftu či zálesáctvu, určite už počul o systéme 5C. Čo je tento systém zač, čo znamenajú jednotlivé “céčka” v angličtine a slovenčine a ako si takúto výbavu zostaviť? Prinášame vám jednoduchý návod na 5 nevyhnutných vecí v prírode, bez ktorých sa zaobídete len ťažko. Na druhú stranu, s týmito piatimi vecami nepotrebujete ťahať žiadne ďalšie zbytočné vybavenie. 

1.C – Cutting tool – Rezný nástroj – nôž, sekerka, mačeta 

Prvé “C” znamená nástroj, s ktorým môžete rezať. Multifunkčný, zatvárací, pevný alebo aj dobre nabrúsený nôž je prvá a najdôležitejšia vec, ktorú musíte so sebou v prírode mať. Ak máte so sebou nôž, dokážete si za deň vyrobiť všetky ostatné veci z tohto zoznamu (oheň zapáliť formou bowdrillu, misku vyrobiť z brezovej kôry a podobne). Bez noža jednoducho ani na krok. 

2.C – Combustion tool – Zapaľovací nástroj – sirky, zapaľovač, kresadlo 

Druhé “C” reprezentuje niečo, čím si založíte oheň. Sirky môžu zvlhnúť a rýchlo sa míňajú, zapaľovač sa môže pokaziť alebo tiež minúť. Najjednoduchší spôsob, ktorý vás nikdy neomrzí, je poriadne magnéziové kresadlo, ktoré vám vydrží desiatky rokov aj pri dennom používaní. 

3.C – Container – Nádoba – ešus, fľaša, termoska, hrnček 

Vybrať si jeden univerzálny container môže byť náročné. Je totiž dôležité, aby ste vedeli so sebou vodu nosiť, ale aby ste ju vedeli aj prevariť a dezinfikovať. Ideálna je kombinácia plastovej fľaše a napríklad kovového hrnčeka alebo ešusu, ktorý môžete položiť na oheň. Alebo nájsť litrovú nerezovú fľašu so širokým hrdlom, z ktorej sa dá aj piť, aj v nej môžete variť. 

4.C – Cover – Prikrývka – oblečenie, celta 

Nepremokavé pončo  alebo veľká celta vám pomôže nezmoknúť a nezmrznúť. Keď sa máte čím prikryť, prečkáte dážď, zimu, noc aj iné nepríjemné poveternostné podmienky. Najuniverzálnejším riešením je práve už spomínané pončo, ktoré môžete nosiť na sebe, no vytvoríte s ním aj perfektný prístrešok. 

5.C – Cordage – Jednoducho špagát 

Poriadny, aspoň 15-metrový kus paracordového lana vám pomôže pri stavaní prístreškov aj iných činnostiach. 

Aké vybavenie nosíte so sebou do prírody vy a bez čoho sa nikdy nezaobídete? Pochváľte sa nám v komentároch!