Ako sa chovať pri búrke v lese?

Nedávno medializované nešťastie v Tatrách vyvolalo množstvo otázok o bezpečnosti pohybu a pobytu v horách. Po zvážení všetkých faktov je nutné povedať len jedno. Ľudská nevedomosť a nepripravenosť je hlavnou príčinou podobných nešťastí. Viete, ako sa správať počas búrky na horách?

Sledujte počasie

Včasné a priebežne sledované informácie o počasí sú prvým krôčikom k zabráneniu nešťastia. Aj keď ste si naplánovali dovolenku v práci a išl iste cez pol SLovenska do Tatier a ráno vyrážate na turistiku, nikdy nechoďte, ak priamo hrozia búrky. Radšej zostaňte na ubytovni a nájdite si náhradný program. Za váš život to nestojí.

Zlezte do doliny

Ak sa predsa len vyskytne nečakaná búrka poćas toho, ako ste na hrebeňovke, čo najskôr sa snažte zliezť dolu do doliny. Príchod búrky býva pomerne rýchly, no kto je všímavý, dokáže to včas odhadnúť a získa aj viac ako hodinu času. Za hodinu sa dostanete aj do nejakej blízkej chaty.

Pozor na kovy

Ak už vás búrka zastihne, vyhýbajte sa kovovým stĺpom a reťaziam a hlavne sa ich nedotýkajte. Keď do nich udrie blesk, odnesiete to najmä vy. Aj preto je dôleźité čo najskôr zliezť z rôznych vrchov, kde je nutné šplhať po reťaziach alebo kovových plošinách.

Vyhýbajte sa osamelým stromom

Neschovávajte sa na lúke ,radšej zlezte do malého stromového hája. Otvorené priestranstvá a osamelé stromy sú najnebezpečnejším miestom pre pobyt poćas búrky. V lese si dávajte naopak pozor na padajúce stromy.

Odizolujte sa od zeme

Vedeli ste, že blesk dokáźe putovať v zemi aj stovky metrov a zabiť vás odspodu? Preto je dôležité odizolovať sa – najjednoduchším spôsobom je postaviť sa na batoh alebo celtu, ideálne niekde, kde na vás moc neprší, skrčiť sa počkať, kým búrka prejde. Vtedy máte najväčšiu šancu, že z toho vyviaznete bez zranenia.