V čom nosíte vašu výbavu? Prezrite si odporúčania pre veľkosti batohov na rôzne typy výletov

Batoh je spolu s nožom pravdepodobne základným stavebným kameňom, na ktorý sa musíme vždy v lese spoľahnúť. Nesie predsa celú našu výbavu a preto musí byť pohodlný, spoľahlivý, pevný, a hlavne v ňom musí byť dostatok miesta na všetky vaše veci. Prečo je dobré mať viac batohov a ktorý z nich budete nosiť najčastejšie? 

Bežný deň – ľadvinka 

Na malý výlet do mesta vám postačí praktická ľadvinka či malá taška cez plece. Zmestia sa do nej všetky vaše osobné veci – mobil, kľúče, peňaženka, lieky, ale aj nôž, KPZ či dokonca aj strelná zbraň v prípade, že ste držiteľom zbrojného preukazu. Do väčších ľadviniek sa vám zmestí aj malá fľaška s vodou. 

Jednodňový výlet – malý batoh 

AK vybehnete len na pár hodín na výlet a plánujete sa vrátiť ešte v ten deň, s malým batohom zvládnete odniesť všetky veci pre 2-3 ľudí. Voda, malý proviant, ale aj veci, bez ktorých jednoducho neodchádzate z domu v žiadnom prípade. Nezabudnite pribaliť aj malú skladaciu plátennú kapsu v prípade, že by ste potrebovali odniesť niečo navyše alebo narazíte v lese na dubáky. 

Výlet na 2-3 noci – 25 litrový batoh 

Väčšina zálesákov vám povie, že na trojdňový tramp vám musí stačiť 25 litrový batoh. Ak má takýto batoh na sebe navyše aj MOLLE systém, ľahko naň upevníte aj ďalšie kapsičky, ktoré dokážu jeho objem rozšíriť až na 50 litrov v prípade, že si chcete so sebou zobrať viac vecí. 

Výlet na viac nocí – podľa výbavy 

Keď beriete karimatku, spacák, stan, celtu, pončo, súpravu na varenie a ďalších 40 vecí, dbajte na to, aby bol batoh nielen veľký, ale aby vášmu chrbtu poskytoval aj dostatočnú oporu. Nie je nič horšie, ako niesť batoh, s ktorým vás už po dvoch kilometroch rozbolí chrbát. 

Čo by v batohu nikdy nemalo chýbať? 

Pravdepodobne si poviete, že to bude nôž, KPZ-ka alebo nejaká EDC výbava. Ste však na omyle. Vo vašom batohu by nikdy rozhodne nemala chýbať malá výbava na jeho opravu. Set na šitie, karabínky, náhradný popruh, zicherky, ale napríklad aj kúsok igelitu v prípade, že potrebujete z batohu spraviť nepremokavý vak. Aj ten najlepší batoh vás môže zradiť a možnosť jeho opravy je v tej chvíli nenahraditeľná.