Sezóna kliešťov nekončí! Toto by nemalo chýbať vo vašej výbave!

Aj keď máme koniec septembra, kliešťová sezóna ešte zďaleka nekončí. Tie nás už minulé roky presvedčili, že dokážu otravovať aj v polovici decembra. Ako sa úspešne brániť pred kliešťami prostredníctvom výbavy, ktorá vás nebude stáť veľa peňazí? Prečítajte si naše efektívne tipy. 

Pinzeta 

Či už stavíte na klasickú pinzetu alebo zainvestujete 3 eurá a kúpite si tú špeciálnu na vyberanie kliešťov, vo vašej mini-lekárničke by rozhodne nemala chýbať. Vďaka nej a malej dávke šikovnosti dokážete kliešťa takmer bez problémov vytiahnuť sebe, dieťaťu aj psovi. 

Jódová tinktúra 

Keď sa naučíte správne pracovať s jódovou tinktúrou a naučíte sa jednotlivé pomery riedenia pri rôznych úkonoch (dezinfekcia, čistenie, dezinfekcia rany), získate univerzálny nástroj, s ktorým môžete vydezinfikovať spomínanú pinzetu aj miesto, na ktorom bol kliešť prichytený. 

Framykoin 

Táto masť obsahuje širokospektrálne antibiotiká. Ak s ňou následne miesto natriete, znižuje sa riziko prenosu rôznych ochorení. Masť použite až vtedy, keď kliešť vytiahnutý a vždy si pozorne prečítajte príbalový leták a riaďte sa jeho pokynmi.  

Kozmetické zrkadlo 

Malé kozmetické zrkadielko je nevyhnutné pri auto-obhliadke (prehliadaní samého seba) napríklad na intímnych partiách. Vďaka zrkadielku môžete vidieť aj svoj krk, tvár a iné miesta, kde sa môže kliešť prichytiť. Slúži aj na diagnostiku iných zranení. 

Malá skúmavka 

Keď už kliešťa vytiahnete, odporúča sa vložiť ho do skúmavky a po návrate z prírody zaniesť do miestneho laboratória, kde kliešťa analyzujú, či nebol infekčný. Vďaka tomu sa môže v prípade jeho nakazenosti nariadiť vyšetrenie vás samých.