Medvede v lese? Ako reagovať pri stretnutí s macom?

Ešte prednedávnom sme písali článok o najnebezpečnejších stretnutiach v našich lesoch a medveďa sme medzi ne nezaradili. Po nedávnom medializovanom útoku medveďa na fotografa na Slovensku sme sa však rozhodli priblížiť vám túto tému aspoň okrajovo. Čo by ste mali vedieť o stretnutí s medveďom v našich lesoch? 

Každý odborník radí inú metódu 

Hneď na úvod musíme podotknúť, že na internete už teraz nájdete desiatky návodov od renomovaných aj menej renomovaných odborníkov, ktorí sa vám snažia poradiť, ako sa chovať pri stretnutí s medveďom. Faktom však je, že 90 % z nich sa s medveďom nikdy nestretlo. Toto ani nie je cieľom tohto článku. Najdôležitejšia je, ako vždy, prevencia.

Robte hluk 

Na jednej preventívne aktivite sa zhodnú všetci odborníci, ktorí sa zaoberajú správaním zvierat vo voľnej prírode. Ak sa chcete vyhnúť stretnutiu s medveďom, ale dokonca aj divou sviňou, dajte im o sebe vedieť.  Hlasná reč, spievanie do rytmu vašej chôdze, ale aj občasné tlesknutie na 99 % zabezpečí to, že vás medveď bude počuť na stovky metrov a jednoducho utečie. 

Čo v prípade napadnutia? 

Len veľmi málo ľudí chodí do lesa so strelnou zbraňou. Aj pri stretnutí s medveďom nie je isté, či sa vám ju podarí použiť. Ak aj áno, nemáte istotu, či medveďa zneškodníte. Ak by aj všetko dobre dopadlo, čakali by vás mesiace naťahovačiek s políciou a súdmi. Použitiu strelnej zbrane sa snažte vyhnúť prevenciou alebo inými metódami (pomalým ústupom), ktoré radia odborníci na stretnutie s medveďom. 

Kedy môže byť medveď nebezpečný? 

Najčastejšie je medveď nebezpečný v dvoch prípadoch. V prvom prípade, keď nedodržíte pravidlo prevencie o robení hluku a jednoducho ho prekvapíte s kontaktom na pár metrov. Medveď sa môže zľaknúť a zaútočiť. V druhom prípade býva nebezpečná medvedica, ktorá chráni svoje mladé. Vie, že útek s nimi je komplikovanejší, a preto sa rozhodne zaútočiť. Obom prípadom sa môžete vyvarovať prevenciou. 

Ktoré lokality sú nebezpečné 

V dnešných dňoch sa medvede pohybujú takmer po celom Slovensku. Už dávno nie sú výsadou Malej Fatry a Nízkych Tatier. Medveď sa cez Biele a Malé Karpaty pokojne zatúla až k Pezinku. Pri návšteve vašich obľúbených turistických destinácií je vhodné kontaktovať príslušný obecný úrad alebo poľovnícky zväz. Tam vám poskytnú informácie, či sa v okolí medvede pohybujú a či sú potenciálne nebezpečné. V posledných dňoch Slovensko zaujala správa s nahrávkou, keď na Liptove nakrútili „svorku“ 38 medveďov. To by ste pravdepodobne nechceli stretnúť. 🙂