Výživa pre zálesákov: Čo by mala obsahovať vaša lesná diéta?

Ak trávite veľa času a zopár desiatok nocí do roka v lese, určite riešite otázku stravy. Niekto je fanúšikom MRE (Meal ready to eat, jedlo pripravené na jedenie), niekto preferuje dehydrované potraviny, ktoré stačí zaliať vodou, iný si rád varí zálesácke recepty z múky, slaniny a klobásy. Všetky tieto smery však majú zopár spoločných bodov, ktoré treba dodržiavať. 

Sacharidy 

Ste fanúšikom low-carb diéty? Vyhýbate sa bielemu pečivu, čokoládam, či dokonca ryži a zemiakom? Pri dlhšej turistike alebo pobyte v lese bez sacharidov pravdepodobne neprežijete. Sacharidy sú zárukou rýchleho prílevu energie, ktorý vás nakopne a donúti vás prečkať ďalší deň alebo „zhltnúť“ ďalších 50 kilometrov na túre. 

Tuky 

Tuky sú naopak zdrojom dlhodobej energie. Mýtus, že tuky sa ukladajú, je už dávno vyvrátený. Pri mastných jedlách dodáte telu energiu aj na niekoľko desiatok hodín. Uvoľňuje sa pomalšie a priebežne, vďaka čomu nebudete každých 5 minút hladní. Môžete pokojne zaradiť aj zdravé tuky, ako napríklad avokádo či kokosový olej. 

Niečo teplé do žalúdka 

Teplo pôsobí dobre aj na psychickú stránku nášho prežitia v divočine. Ak si večer po náročnej túre ľahnete vedľa veselého ohníka a zohrejete sa, ľahšie sa uvoľníte, zrelaxujete a zaspíte. Rovnako to platí aj pri prebudení. Studené MRE vás možno ráno zasýti a dodá vám tuky aj sacharidy, no nezahreje vás pri srdci. Horúca káva a čínska rezancová polievka možno nie je tak výživná, no teplé jedlo vás oveľa viac zahreje a poskytne vám aj psychickú pohodu. 

Veľa vody 

Je jedno, či si so sebou ponesiete 20 litrovú bandasku s vodou, alebo vám postačí poľná fľaša s objemom jeden liter a vodu si budete postupne naberať z prameňov, filtrovať a prevárať. Veľké množstvo vody je nevyhnutné aj pri varení alebo zarábaní dehydrovaných potravín. Pri dlhodobom pobyte v lese je dehydratácia nepriateľom číslo jedna. 

Niečo dobré 

Nabaliť si len múku, ovsené vločky a olej môže byť energeticky dostačujúce, no po pár dňoch by ste sa zbláznili. Chuť dobrého jedla vám vždy zdvihne náladu aj morálku. Kus dobrej slaniny, mliečna čokoláda, ale aj vytúžená cigaretka alebo vychladené pivo vám môžu dodať oveľa viac „energie“, ako kaša plná sacharidov a tukov, ktorá je bez chuti. Zálesácke recepty sú predsa chutné a výživné zároveň, nebojte sa experimentovať a nejakým sa inšpirovať.