Zakladanie ohňa v daždi, snehu, zime… Čo treba vedieť?

Založiť oheň v lete poćas slnečného horúceho dňa je nielen jednoduché, ale aj extrémne nebezpečné. Počas chladných zimných dní s premočeným drevom to však taká hračka nie je. Prečítajte si našich päť užitočných tipov, ktoré vám môžu uľahčiť hodiny trápenia.

Mokré drevo nehorí

Práve naopak, oheň vám skôr uhasí. Neprikladajte silou-mocou každý konárik, ktorý nájdete. Z vlhkého dreva sa v ohni veľmi odparuje voda, ktorá pôsobí ako hustý dym a priláka pozornosť ľudí na stovky metrov. Vyhnite sa prikladaniu vlhkého dreva, ktoré vám so založením poriadnej vatry nijako nepomôže.

Suché drevo je v jadre konárov

Kde nájsť suché drevo v lese, v ktorom celé dni aź týždne prší? V trochu hrubších (5-7 cm) konároch, ktoré sú dlhšie spadnuté na zemi, nájdete dostatok suchého dreva. Musíte sa však zbaviť kôry a k tomu olúpať približne ďalší centimeter vonkajšej vrstvy dreva. Vnútri nájdete krásne suchý konár.

Dostatok paliva je základ správneho rozkladania

Predtým, než sa vôbec pustíte do zakladania ohňa, nachystajte si na suché miesto (pod celtu, pod dáždnik) dostatok suchého paliva. Všetko od papiera, malých konárikov na rozpal cez hrubšie konáre až po celé polená. Mali by ste mať dostatok dreva aspoň na 1-2 hodiny nepretržitého prikladania, počas ktorého si opečiete klobásu.

Oheň rýchlejšie chladne

Keď je vonku – 10 stupňov celzia, oheň chladne podstatne rýchlejšie a na udržiavanie tepla potrebujete palivo prikladať oveľa častejšie. Myslite na to, môže sa vám totiž staň, že na 10 minút nebudete ohňu venovať pozornosť a prídete o celú doterajšiu snahu.

Priebežne sušte ďalšie drevo

V okolí blkotajúcich plameňov naukladajte ďalšie polená. Tie budú v prvom rade fungovať ako závetrie, no zároveň sa budú sušiť a pripravovať tak na spálenie. Akonáhle vám dôjde palivo, pravdepodobne ste doopekali, preto majte vždy pripravené ďalšie!