Výhody celty a ponča

Rozmýšľate nad kúpou celty alebo ponča pri ochranu pred dažďom no neviete sa rozhodnúť? Pripravili sme pre vás krátky článok o tom, ako sa rozlúsknuť túto otázku a vybrať si správne. Ktorý typ ochrany pred dažďom sa vám hodí viac? 

Váha

Počítajte s tým, že celta bude mať pri nejakom štandardnom rozmere minimálne dvojnásobnú váhu oproti ponču. Pončá sa štandardne robia v rozmere 2×1,5 metra, celty 2×3 metre. Väčšie celty môžu bez problému vážiť aj 3-4 kilá. Priemerná váha ponča je okolo 400 gramov.

Veľkosť zbaleného produktu

Zbalené pončo ľahko hodíte do vrecka v bunde alebo na nohaviciach a v batohu nezaberá žiadne miesto. Môžete ho teda mať pri sebe ako takú pláštenku prakticky kedykoľvek. Narozdiel od toho, celtu musíte zbaliť do veľkej rolky, ktorú uviažete na alebo pod batoh, kde vám nezaberie zbytočne miesto v ňom.

Univerzálnosť

Aj v treťom bode má navrch práve pončo. Môžete ho nosiť ako pláštenku a šikovný zálesák z neho dokáže spraviť prístrešok aj pre dvoch ľudí. Celta je určená len na zakrývanie a stavbu stanu, nikdy si ju na seba nedokážete obliecť. 

Prístrešok

V tomto bode má navrch jednoznačne celta. S celtou a adekvátnymi skúsenosťami dokážete postaviť perfektný stan s podlahou, ktorý vás ochráni pred dažďom, snehom, chladom aj vetrom. Pončo je v prípade použitia na stavbu prístrešku skôr len takou núdzovou možnosťou, ktorá síce funguje, no dlhodobo nie je práve komfortná.

Manipulácia

Posledný bod nášho článku je dosť nerozhodný. V prospech ponća hrá jeho menšia veľkosť a teda ja pri silnom vetre je práca s ním jednoduchá. V jeho neprospech hrá zase kapucňa, cez ktorú vám môže do prístrešku občas zatiecť. Pri celte (ak nie je poškodená) máte istotu, že vás pred dažďom ochráni na 100 %. Ako ste sa rozhodli?