Ako si správne vybrať nôž do prírody?

O výbere noža do prírody sa už viedli stovky hádok a diskusií, ktoré v konečnom dôsledku aj tak k ničomu nevedú. Každý má svoj názor a svoje preferencie, ktoré si bude hájiť a snažiť sa ich nanútiť ostatným. My by sme vám v tomto článku chceli poskytnúť triezvy pohľad na to, aké kritériá môžete zvážiť pri výbere noža do prírody.

Viac funkcií, ktoré nevyužijete

Naozaj potrebujete na nožíku pinzetu, špáratko, vývrtku, 4 rôzne otvárače, pilku, malý a veľký nôž, lupu, nožnice a ďalšie veci? V mestských každodenných podmienkach je takýto nôž fajn, no v prírode ho pravdepodobne nikdy naplno nevyužijete. Každopádne, mať vždy pri sebe multifunkčný švajčiarsky nôž nie je na zahodenie.

Pevný nôž

Pevný nôž s poriadnou čepeľou a rúčkou je pracovný nástroj, ktorý vám pri dostatočnej zručnosti pomôže nakrájať slaninku, naškriabať brezovú kôru na podpal, ale aj nakáľať polená na triesky, s ktorými následne prikúrite. Vykašlite sa na výber oceli, vyberte si nôž podľa toho, ako vám sadne do ruky a ako sa vám s ním pracuje.

Zatvárací nôž 

Zatvárací nôž sa dá pohodlnejšie nosiť aj v meste a ľahko ho vložíte do vrecka. Opäť stavte na pevnejšiu konštrukciu s poriadnym zámkom, ktorá udrží čepeľ na mieste aj pri tvrdšej práci. Nikdy však od neho nemôžete žiadať také veci, ako od poriadneho pevného noža.

Univerzálny nástroj neexistuje

Nezabúdajte, že univerzálny nástroj jednoducho neexistuje. V prírode určite oceníte aj malú sekerku, mačetu alebo pilku,s ktorou je práca s drevom oveľa jednoduchšia. Pevný a pritom stále nie obrovský nôž však dokáže nahradiť väčšinu nástrojov pri mnohých aktivitách.

Správny zálesák si poradí aj s plastovým

Držte sa jedného pravidla: Najlepší nôž je ten, ktorý máte práve pri sebe. Porovnávanie si nožov je trápne a detinské. Skúsený zálesák s poriadnymi zručnosťami zvládne s plastovým príborom viac, než šuhaj s nožom za 300 €, ktorý má len na okrasu a nikdy s ním nepracoval.