Smolnička – efektívny podpaľovač do každého počasia

Ak hľadáte dokonalý materiál na zakladanie ohňa aj v upršanom počasí, smolnička, presmolené drievko, fatwood alebo jednoducho borová vetvička je ideálnym riešením. Čo to je, kde to nájdete a ako s tým zapálite oheň? Všetky dôležité informácie sa dozviete v našom článku.

Čo je to smolnička

Smolnička alebo anglicky fatwood je kus drievka (najčastejšie borovicového), ktoré má naozaj obrovský podiel miazgy respektíve smoly a tým pádom skvele horí. Smolnička sa vyznačuje červenou farbou vo vnútri drievka a výraznou vôňou, ktorá len tak ľahko nezmizne. Rovnako môže byť aj lepkavá.

Kde ju nájdete

Pri prechádzke lesom si všímajte borovice a nízke konáre, ktoré boli zlomené. Ak z kmeňa trčí napríklad 50 cm dlhý a 5 cm široký pahýľ, máte vyhrané. Môžete ho odrezať a vnútri zaručene nájdete veľa smoly. Strom sa totiž takýto odlomený suchý konár snaží vyživiť a zaceliť práve smolou.

Ako ju použiť

Keď máte smolné drievko alebo smolničku nachystanú, musíte si z nej naškriabať tú voňavú, lepkavú presmolenú časť. Stačí také množstvo, aké by sa zmestilo na kávovú lyžičku. Ak máte toto množstvo nachystané, môžete do neho len položiť magnéziovú tyčinku kresla a poriadne škrtnúť. Okamžite sa objaví plameň.

Tipy a triky

Jedno drievko s dĺžkou 10 cm a priemerom 2-3 cm vám pokojne vydrží aj na 100 zapálení ohňa. Ak sa často pohybujete v borovicovom lese, nemusíte si ho šetriť a vždy ho môžete ešte naštiepať na drobné triesky a rovno ho priložiť do zapálenej kopy. Zaručene vám tak nezhasne.

Skvelá alternatíva

Ak hľadáte k borovicovému drievku alternatívu, určite skúste aj brezovú kôru. Má úplne rovnaké vlastnosti a pracuje sa s ňou na podobnom princípe. Bielu kôru z borovice musíte na vnútornej strane naškriabať a rovno na nej samotnej pomocou kresadla zapáliť. Vždy dodržiavajte bezpečnostné zásady pri manipulácii s akýmkoľvek otvoreným ohňom.