Viete, ako sa máte správať vonku počas búrky?

S príchodom jari sa na Slovensku pomaly začínajú ukazovať aj prvé búrky, ktoré na jednej strane prinesú vytúženú vlahu, no na druhej dokážu byť mimoriadne nebezpečné. Skutočnou hrozbou sa stávajú v momente, keď nás zastihnú nepripravených niekde uprostred lesa. Na čo si treba pri búrkach dávať v prírode pozor?  

Vypnite telefón, zbavte sa „antén“ a kovových predmetov 

Búrky priťahujú vysoké „antény“, ktoré dobre vedú elektrický prúd. Turistické palice trčiace z batohu môžu byť naozaj nebezpečné. Rovnako je vhodné počas búrky nepoužívať mobilný telefón – vypnite ho a schovajte ho niekam do batohu. Okrem toho, že znížite riziko zasiahnutia bleskom, ochránite ho aj pred dažďom. 

Blesk dokáže cestovať aj pod zemou 

Ak si myslíte, že napríklad v malej jaskyni ste v bezpečí, mýlite sa. Blesky dokážu cestovať stovky metrov pod zemou a zasiahnuť vás od nôh. Ak stojíte niekde v mokrom prostredí, veľmi ľahko môžete prísť k úrazu. Zraniť vás môžu aj sekundárne činitele búrky – spadnuté stromy či valiaca sa voda. 

Nájdite si bezpečné a suché miesto 

Najlepšie bude, ak sa vám podarí nájsť nejakú turistickú útulňu, altánok, hlbšiu jaskyňu alebo iné miesto, kde ste v relatívnom bezpečí. Búrka tiež nepríde zo sekundy na sekundu – je treba sledovať predpoveď počasia a pozrieť sa občas aj na oblohu. Búrku odhalíte aj hodinu pred jej príchodom a máte tak dostatok času nájsť úkryt alebo zliezť niekam do dediny. 

Ak sa to nedá, vyhnite sa týmto miestam 

Osamelé stromy, roviny, kde nič nie je, ale aj horské hrebene, kde sa z vás stane doslova hromozvod. Snažte sa zliezť niekam do údolia, kde nájdete nižší stromový porast. Nikdy nevyhľadávajte vysoké osamelé stromy, ktoré rovnako fungujú ako hromozvod. 

Vytvorte si nepremokavú podložku 

Ako posledný bod sme sa rozhodli zverejniť ten najdôležitejší postup, ktorý vás môže pri búrky zachrániť. Vytvorte si nepremokavú podložku (izolant), napríklad z batoha, karimatky, celty alebo iných vecí, ktoré máte pri sebe. Postavte sa na ňu, skrčte sa (alebo si kľaknite) a prečkajte v takejto polohe prvých pár desiatok minút. Nájdite si miesto, kde vás neohrozia padajúce stromy ani prívalová vlna.