Ako si vybrať svoj úplne prvý nôž?

Ak patríte k ľuďom, ktorí trávia v lese množstvo času, pravdepodobne vlastníte viac ako jeden nôž a postupom času ste ich prestriedali toľko, že už sami najlepšie viete, ktorý vám takpovediac „padne do ruky“. V dnešnom článku by sme sa však chceli venovať ľuďom, ktorí si vyberajú svoj naozaj prvý nôž do prírody či na každodenné nosenie.

Na čo nôž chcete využívať?

V prvom rade si musíte dôkladne rozmyslieť, na čo chcete nôž využívať. Je síce pekné vybrať si nôž napríklad na základe jeho vzhľadu, no môže sa vám stať, že na prvý pohľad pekný nôž bude pre vás nepoužiteľný. Hľadáte niečo na tvrdú prácu do lesa? Na každodenné skryté nosenie? Alebo niečo s viacerými funkciami? Od tohto rozhodnutia sa bude odvíjať ďalší výber noža.

Materiál čepele

Keď si odmyslíme rôzne exotické materiály, ako je napríklad keramika, kosť alebo pazúrik, budete si pravdepodobne vyberať medzi uhlíkovou a nerezovou oceľou. Ak nepatríte k ľuďom, ktorí sa vyžívajú v údržbe nožov a potrebujete niečo, čo vám aj pri zanedbanej starostlivosti nezhrdzavie, zvoľte radšej nerez. Ak vám nejaká tá patina na noži nevadí a oceníte skvelé rezné vlastnosti, stavte na nejakú uhlíkovku.

Použiteľná dĺžka

Nože s čepeľou kratšou ako 5 centimetrov sú väčšinou dobré len na rezanie krabíc, otváranie listov a podobné menšie úlohy. Minimálne dĺžka noža by mala byť okolo 7 cm. Takéto nože sa dajú použiť na krájanie potravín aj na drobné práce s drevom. Ak chcete nôž použiť napríklad aj na kálanie, vyberte si radšej niečo s dĺžkou okolo 13 cm. Väčšie nože sú však tiež zbytočné a maximálne tak prilákajú nechcenú pozornosť.

Zatvárací alebo pevný?

Zatvárací nôž sa dá oveľa lepšie skryto nosiť, no dobre si preštudujte spôsob otvárania, prítomnosť a prípadne aj typ poistky a podobne. Pevné nože sa síce v „civile“ trochu ťažšie nosia, no napríklad pri batoningu sa nemusíte báť, že ich tak ľahko zničíte.

Multifunkčné nože a multitooly

Špeciálnou kategóriou sú takzvané multifunkčné (napríklad švajčiarske) nože a multitooly (kombinačky s ďalšími funkciami). Podľa nášho názoru ide o tie najuniverzálnejšie nástroje, ktoré môže mať človek pri sebe, nepútajú zbytočne veľa pozornosti a rozhodne by nemali chýbať vo výbave (napríklad ako sekundárny nástroj k väčšiemu hlavnému nožu).