Výbava, bez ktorej sa začínajúci zálesák nezaobíde

Ak ste sa rozhodli začať viac tráviť viac času v prírode, bez nejakej tej výbavy sa určite nezaobídete. Rôzne e-shopy a Youtuberi vám budú vnucovať názor, že potrebujete stovky rôznych kúskov výbavy a zbytočností, bez ktorých sa vlastne v lese ani nedá prežiť. Naši otcovia a dedovia si však vystačili s niekoľkými vecami. V skutočnosti na to, aby ste mohli chodiť do prírody a tráviť tam plnohodnotný čas, máte už všetky domy pravdepodobne doma.

Fľaša s vodou

V lete by mala byť povinnou výbavou každého človeka, ktorý opustí dom, prácu alebo inú budovu, aspoň pollitrová fľaša s vodou. Ak sa vydáte na niekoľko hodín do prírody, vždy majte pri sebe aspoň liter, ak ho nevypijete, určite vám príde vhod napríklad na opláchnutie rany alebo umytie rúk. Nepotrebujete značkovú turistickú fľašu za desiatky eur, stačí vám obyčajná PET fľaša. Ak predsalen chcete poľnú fľašu, originálne vojenské kúsky sa dajú zohnať aj do 5 eur.

Rezný nástroj

A si plánujete nakrájať nejakú tú špekačku, vystrúhať palicu na opekanie alebo v prírode čokoľvek kutiť, bez noža sa nezaobídete. V predchádzajúcom článku sme sa venovali aj tomu, ako si vybrať ideálny nôž práve pre vás.

Batoh alebo brašňa

Všetky veci musíte v niečom nosiť. Kupovať nový taktický alebo turistický batoh však nemusíte. Postačí vám akýkoľvek ruksak alebo brašňa cez rameno, kde tých pár vecí hodíte, zavriete a nemusíte sa báť, že ich niekde vytratíte.

Slušné topánky

Slušné nemyslíme vo význame ako lakovky na svadbu, ale také, ktoré vám pomôžu prekonať zložitý terén, ktoré vám nepremoknú a ktoré udržia váš členok pevný. Dôležitá je aj podrážka, ktorá sa nešmykne na mokrej skale. V našej ponuke nájdete širokú paletu takejto obuvi. Do ľahkého terénu v letnom počasí vám stačí akékoľvek pohodlná obuv.

Nepremokavé oblečenie

Maskáče nie sú povinnosťou. Ak sa cítite dobre v teplákoch a košeli, pokojne ich do lesa noste. Dôležité je mať však aspoň ľahkú nepremokavú bundu a po ruke prípadne aj nejakú, aj keď len jednorazovú, pláštenku, ktorá vás ochráni pred vrtochmi počasia.

Ohňostrojca

Zabudnite na ocieľku a pazúrik alebo bowdrill. Nemal by vám chýbať poriadny zapaľovač a krabička zápaliek zabalená v nepremokavom obale. Ak predsa len chcete mať vo výbave niečo, čo vydrží desiatky rokov a zapaľovanie ohňa je štýlové a spoľahlivé, vyskúšajte magnéziovú tyčinku.

Ďalšie veci

Ak sa chystáte na noc, určite oceníte aj celtu a špagát alebo stan, nejaký ešus, varič, poriadnu karimatku a spacák. Čo sa týka výbavy vám vśak na jednodenné úplne postačia vyššie spomenuté veci.