Lesné projekty, ktoré musíte vyskúšať

V predchádzajúcich dvoch článkoch sme riešili, ako si vybrať prvý nôž, ale aj to, čo všetko potrebujete, aby ste mali v lese komfort. V dnešnom článku sa budeme venovať tomu, ako môžete okrem prechádzky a sledovania nádherných scenérií tráviť v prírode čas najmä v prípade, že chodíte na výlety úplne sami. Ak vaše výlety do prírody s partiou nie sú len zástierkou pre pitie alkoholu, určite oceníte niektoré z našich tipov. 

Stavba prístrešku

Postaviť stan zvládne (snáď) každý. Postaviť prístrešok z celty a špagátu môže byť trochu komplikovanejšie. Skúste však postaviť prístrešok len z dreva, machu, kôry, ihličia či lístia. Určite sa pri tom zapotíte a strávite desiatky hodín skúšaním rôznych typov prístreškov z rôznych materiálov.

Vyrezávanie z dreva

Pravdepodobne sa vám prvý raz nepodarí vyrezať dvojmetrovú sochu v kvalite umeleckého diela, no vyrezať si malú lyžičku alebo misku z dreva určite zvládnete. Uvidíte, že jedlo vám bude chutiť dvakrát viac v prípade, keď budete vedieť, že ste si riad vyrobili úplne sami, v prírode a z prírodného materiálu.

Spoznávanie rastlín

Patríte medzi ľudí, čo spoznajú strom len podľa kôry alebo nerozoznáte brezu od borovice? Správny zálesák by mal poznať aspoň stovku rastlín a stromov, ktoré sa v našej prírode beźne vyskytujú. Okrem frajeriny sa vám takáto znalosť hodí aj preto, že budete vedieť využiť jedlé časti niektorých rastlín alebo ľahko nájdete napríklad horľavý materiál na prípravu ohňa.

Stopovanie zveri

Naša príroda je stále plná zveri a stretnúť líšku, srnku či dravca naozaj nie je problém. Tí trpezlivejší a šikovnejší s istou dávkou šťastia určite časom stretnú aj muflóna, medveďa, sovu či dokonca rysa. Stíšte sa v prírode na jednom mieste a nechajte divé zvieratá, aby sa zvedavo priblížili. Určite sa vám podarí aj nejaký krásny záber.

Čistenie okolia

Pri potulkách prírodou určite natrafíte na obrovské množstvo odpadu. Je to vizitka nášho národa, ktorú však môžeme aspoň lokálne ovplyvniť. Zbieraním odpadkov nezachŕanite planétu, no skvele tým zabijete čas, budete mať z toho dobrý pocit a hlavne vyčistíte napríklad okolie svojho domu či miesto, kam pravidelne radi chodíte, vďaka čomu si pobyt v ňom vychutnáte ešte viac.