Brúsenie nožov na kolene: Áno alebo nie?

Udržať svoj nôž ostrý nie je niekedy celkom jednoduché. Najmä nože z nehrdzavejúcej ocele nedržia ostrie tak, ako by sme si priali. Nože z uhlíkovej ocele zase podliehajú korózii a iným vplyvom. Čo by ste mali vedieť o svojpomocnom brúsení?

Ocieľka

Ocieľka slúži len na udržiavanie ostria na vašom noži. Pred každou prácou a po každej práci ho môžete pár krát obtiahnuť a zrovnať tak rôzne miniatúrne otupené časti. Nesprávnou technikou ich však môžete ešte zväčšiť a nôž tak ešte viac otupiť.

Brúsny kameň

S malým brúsnym kameňom dokážete oveľa viac. Stačí sa od nejakého nožiara naučiť uhol a techniku brúsenia a budete schopní vaše ostrie dostať aspoň do akceptovateľného stavu. Skutočné brúsenie vyžaduje roky tvrdého tréningu.

Koža

Na koženom remeni nôž nenabrúsite! Koža sa používa už len na finálne “doleštenie” noža. Neverte všetkému, čo vidíte v zálesáckych filmoch a príručkách. Mohlo by to skončiť tak, že si prerežete opasok a nôž vám ostane rovnako tupý, ako aj predtým.

Brúsenie u profesionála

Ak chcete mať nože skutočne ostré, je nevyhnutné prenechať ich brúsenie profesionálovi. Či už požiadate o pomoc nejakého známeho nožiara alebo si necháte nože nabrúsiť v nejakej firme, určite budete spokojní a pokiaľ sa budete o ostrie správne starať, vydrží vám celé mesiace.

Naozaj potrebujete nôž brúsiť?

Skúsení nožiari vravia, že pri správnom používaní by sa nôž nemal zatupiť príliš rýchlo. Rýchle obtiahnutie ocieľkou by malo stačiť na udržanie ostria aj po dobu niekoľkých mesiacov. Ak však s nožom vylamujete, otvárate plechovky a všeličo páčite, zatupí sa oveľa skôr.