Lopatka, mačeta, pilka alebo sekerka? Ktoré vybavenie vám v lese poslúži najlepšie?

Pri pohybe v prírode si nevieme predstaviť ani minútu bez poriadneho noža. Často však potrebujeme aj rôzne iné nástroje, ktoré doplnia nášmu vernému nožu ďalšie funkcie, ktoré mu chýbajú. Ktoré z nich sa však do lesa až tak nehodia? 

Poľná lopatka 

Poľná lopatka je dokonalý pomocník do každého auta alebo zákopu. Okrem toho, že sa s ňou môžete vyhrabať zo snehu alebo iného problému, môžete si jednu hranu nabrúsiť a lopatku použiť aj na sebaobranu či sekanie triesok. Inak je dosť ťažká a na bežné nosenie do lesa sa príliš nehodí. 

Mačeta 

Malá šikovná kukri mačeta dokáže dokonale nahradiť nôž. Vďaka pevnej hrubej a širokej čepeli sa s ňou dá pracovať rovnako, ako s malou sekerkou. Opäť ide aj o skvelý prostriedok na obranu pred prípadným útočníkom. 

Skladacia pilka 

Vysúvacia, otváracia, ale aj rámová skladacia pilka je ľahká, nezaberie skoro žiadne miesto a dokážete s ňou narobiť veľa neplechy. Jej jediná funkcia však začína a končí pri rezaní polienok do ohňa alebo dlhších driev na stavbu prístrešku. Napriek tomu je pilka nástroj, ktorý odporúčame vždy mať so sebou. 

Tábornická sekerka 

Malá šikovná sekerka, ktorá sa zmestí do náprsného vačku miesto ploskačky, dokáže nahradiť nôž aj pilku. Stačí s ňou vedieť správne pracovať a bez väčšej námahy s poriadnou čepeľou odseknete alebo nakrájate úplne všetko. 

Poriadny pevný nôž 

Minimalisti zastávajú názor, že na všetky typy prác v lese vám stačí jeden poriadny ostrý nôž, s dostatočne veľkou čepeľou aj na sekanie a ideálne nech je pevný (nie zavierací). S takýmto nožom prežijete celý život bez toho, aby vám niečo v lese chýbalo, no komfort rezania s pilkou pravdepodobne nikdy nenahradí.